Αγκάθι η μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων σε εταιρείες

Αγκάθι η μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων σε εταιρείες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προβλέψεις ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα ήταν από τα πλέον ακανθώδη στην τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος επιβεβαιώνονταν στην πράξη στο τέλος της εβδομάδας. Μέχρι αργά την Παρασκευή υπήρχε χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, με το κλίμα στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ελεγκτών κάθε άλλο παρά θετικό να χαρακτηρίζεται.

Η εξέλιξη αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς το υπουργείο Οικονομίας, το καθ’ ύλην αρμόδιο για το ζήτημα της μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων σε εταιρείες-μη τραπεζικά ιδρύματα, δεν παρουσίασε βελτιωτική πρόταση, αλλά επέμεινε σε αυτήν που είχε παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι αυτή είχε εξαρχής απορριφθεί. Η στάση αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς, από τη στιγμή που είχαν λάβει στα χέρια τους την πρόταση Σταθάκη, είχαν επισημάνει ότι υπερβαίνει όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. «Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβάνοντας μέτρα στήριξης υπέρ των πλέον ευάλωτων οφειλετών και κάνοντας διάκριση μεταξύ των οφειλετών που αθετούν τις υποχρεώσεις τους για στρατηγικούς λόγους, αφενός, και των καλή τη πίστει οφειλετών, αφετέρου», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας που κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 14 Αυγούστου 2015.

Η πρόταση του υπουργού Οικονομίας, η οποία για ακόμη μία φορά θεωρήθηκε μαξιμαλιστική, υπενθυμίζεται ότι προβλέπει τα εξής: απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα από δανειακές συμβάσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια έως 500.000 ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες για δάνεια έως 250.000 ευρώ και για καταναλωτικά δάνεια με ύψος δανείου έως 20.000 ευρώ. Επίσης, ο κ. Σταθάκης έχει προτείνει να απαγορευθεί για τρία χρόνια η πώληση «κόκκινων» δανείων όλων των κατηγοριών –και όχι μόνο των στεγαστικών– όταν αυτά συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Υποχωρήσεις

Οι δανειστές φέρονταν διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά το τελευταίο σημείο, συνδέοντας όμως τις όποιες εξαιρέσεις με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία στην ουσία θα ταυτίζονται με τα κριτήρια που τέθηκαν στον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη. Με άλλα λόγια, ίσως προβλεπόταν εξαίρεση των δανείων εκείνων που μπορούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Στο παζάρι των διαπραγματεύσεων μπήκε και το ζήτημα της μεταβίβασης των λεγόμενων «πράσινων» δανείων. Η δυνατότητα, δηλαδή, να μεταβιβάζονται σε εταιρείες δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, χωρίς το «πακέτο» να περιλαμβάνει και «κόκκινα» δάνεια του οφειλέτη. Οι τράπεζες βλέπουν με καλό μάτι αυτή την προοπτική, καθώς θα ανεβεί το τίμημα των προς πώληση χαρτοφυλακίων, ενώ και η κυβέρνηση συνολικά δεν είναι ιδιαιτέρως αρνητική. Διαφορετική, ωστόσο, φέρεται να είναι η γνώμη του ίδιου του κ. Σταθάκη, ο οποίος εμφανίζεται ενοχλημένος από τη σχετική συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισήμαιναν όλοι ότι προέχει ήταν να κλείσει το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και να επανεκκινήσει η διαδικασία των χορηγήσεων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Αλλωστε, τα συνθήματα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «να μη δοθούν τα δάνεια στα κοράκια» αποτελούν παρελθόν για την παρούσα κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή