Αδήλωτοι επτά χρόνια παραμένουν 178 φορείς του Δημοσίου

Αδήλωτοι επτά χρόνια παραμένουν 178 φορείς του Δημοσίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «χαρτιά» και στα πλάνα των κατά καιρούς αναπληρωτών υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξακολουθεί να παραμένει, επτά χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα διενέργειάς της, η περίφημη απογραφή φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι από το 2011 η «χαρτογράφηση» του συνόλου του δημόσιου τομέα καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτόν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, μέχρι και σήμερα ο ακριβής αριθμός των φορέων και των εργαζομένων σε αυτούς παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, η όλη διαδικασία –παρά τις πιέσεις που έχει ο ίδιος ασκήσει στα υπουργεία και στις προϊστάμενες αρχές διά εγκυκλίων– παραμένει σε εξέλιξη.

Από τους περίπου 400 φορείς που υπολογίζεται ότι δεν είχαν απογραφεί επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, πλέον απομένουν 178 φορείς και οργανισμοί «αδήλωτοι».

Βάσει των κυρώσεων που προβλέπονται, οι οργανισμοί που δεν θα απογραφούν θα υποστούν την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης. Ωστόσο, επί του παρόντος, ο αναπληρωτής υπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιβάλει κυρώσεις στους «απείθαρχους» φορείς, καθώς, όπως διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, ως προς τις προβλεπόμενες κυρώσεις, δεν έχει εκδοθεί ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αντίστοιχα, ως προς τα ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται από το κράτος, ο αναπληρωτής υπουργός παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει μόλις τρία υπουργεία.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επεσήμαιναν στην «Κ» ότι πρόκειται κυρίως «για ασήμαντους φορείς που ασχολούνται, π.χ., με κληροδοτήματα, και οι οποίοι είτε δεν απασχολούν υπαλλήλους είτε αυτοχρηματοδοτούνται». Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, «οι εν λόγω φορείς μπορούν να εντοπιστούν από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών».

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος για την ολοκλήρωση της καταγραφής των φορέων και των οργανισμών στο σύνολο του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, είναι μακρύς. Χαρακτηριστική είναι η παραδοχή του κ. Βερναρδάκη στη Βουλή ότι υπάρχουν εν γένει δυσκολίες, καθώς συγκεκριμένα ΝΠΙΔ, όπως η Εστία Ναυτικών, εξαιρούνται από τις γενικές διατάξεις, και κάποια αλλά δεν υποχρεούνται σε υπογραφή, βάσει προσωρινών διαταγών δικαστηρίων. Ως προς την τελευταία κατηγορία, τα «χέρια» του υπουργείου είναι «δεμένα» μέχρι να εκδικαστούν οι κύριες αγωγές και να εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή