Μείωση μισθών, πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο ζητούν οι θεσμοί

Μείωση μισθών, πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο ζητούν οι θεσμοί

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων να ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή -αφού πρώτα είχε εγκριθεί από την τρόικα- και μόλις την περασμένη εβδομάδα να υπήρξε συμφωνία για το σταδιακό «ξεπάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο από το 2017, ωστόσο τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης (και) στο πεδίο του Δημοσίου φαίνεται να έχουν αλλάξει άρδην στο πλαίσιο της γενικότερης εμπλοκής που σημειώνεται στην αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που ζητεί η τρόικα περιλαμβάνονται οι μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το «πάγωμα» των προσλήψεων.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, ως προς το ζήτημα του νέου μισθολογίου εμφανίζονται να ζητούν περικοπές στους μισθούς οι οποίες θα εστιαστούν στις απολαβές των νεοεισερχομένων, στους υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία ούτως η άλλως, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, θα έμπαιναν -βάσει Μνημονίου- σε διαδικασία εξορθολογισμού. Εφόσον το αίτημα των δανειστών γίνει δεκτό, αναμένεται «θύελλα» αντιδράσεων, ιδιαίτερα από τα ειδικά μισθολόγια. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών που ανήκουν σε αυτά, όπως για παράδειγμα οι δικαστές, έχουν «στα χέρια» τους αποφάσεις δικαστηρίων που τάσσονται κατά των περικοπών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια μορφή «δεδικασμένου» για μελλοντικές περικοπές.

Επιπλέον, οι εταίροι ζήτησαν σύνδεση προαγωγών των υπαλλήλων με την αξιολόγηση, στοιχείο επί του οποίου ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ανοικτός. Ωστόσο, ο κ. Βερναρδάκης κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με την τρόικα φέρεται να επισήμανε ότι η ζητούμενη διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, καθώς δεν είναι δυνατή η άμεση μετάβαση από την προτέρα κατάσταση.

Ζήτημα έχει προκύψει και με το θέμα των προσλήψεων παρά την αρχική συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για περίπου 10.000 προσλήψεις για το 2016 και σταδιακό «ξεπάγωμα» της αναλογίας 1 προς 5 από το 2017.

Κατά τη συνάντηση του κ. Βερναρδάκη με τους θεσμούς προ δεκαημέρου στο «Χίλτον» συμφωνήθηκαν συνολικά περίπου 10.000 προσλήψεις για το 2016. Πρόκειται για 6.500 προσλήψεις που εκκρεμούν από παρελθόντα έτη και 3.000 προσλήψεις που προκύπτουν από την αναλογία 1/5 για τις αποχωρήσεις του 2015. Επιπλέον, περίπου 1.000 υπάλληλοι υπολογίζεται ότι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους βάσει δικαστικών αποφάσεων.

Κατά την τελευταία συνάντηση τρόικας και Χρ. Βερναρδάκη συμφωνήθηκε να υπάρξει ειδικό, πρόσθετο, κονδύλι (σ.σ. περί τα 34 εκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να καλυφθούν οι προσλήψεις που απαιτούνται στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Μάλιστα οι όποιες προσλήψεις γίνονται σε αυτούς τους τομείς, δεν θα συνυπολογίζονται στον συνολικό αριθμό.

Ωστόσο, κατόπιν της συνάντησης θεσμών και κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, η συμφωνία για τις προσλήψεις καθώς και το ειδικό καθεστώς που συμφωνήθηκε για την κάλυψη των αναγκών σε Υγεία και Παιδεία, φαίνεται να βρίσκεται «στον αέρα».

Εν αμφιβόλω βρίσκεται και η αρχική «συμφωνία» για σταδιακό ξεπάγωμα των προσλήψεων από το 2017 και με ορίζοντα το 2020 μέχρι η αναλογία να φτάσει μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Πάντως, και παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση φαίνεται στο μεταξύ να εκμεταλλεύεται το «παράθυρο» που έχει προκύψει και να συνεχίζει την τακτική των προσλήψεων. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα περίπου 118 υπάλληλοι σε θέσεις μόνιμου προσωπικού προσελήφθησαν σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και σε νομικά τους πρόσωπα, ενώ 111 άτομα προσελήφθησαν σε φορείς του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης. Πρόκειται για επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, οι οποίοι κάλυψαν ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό, μάγειρες, καθαρίστριες, μεταφραστές, εργοθεραπευτές, νυχτοφύλακες κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή