Πόνταρε στην Ελλάδα και έχασε

Πόνταρε στην Ελλάδα και έχασε

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θλιβερός επίλογος μιας επενδυτικής προσπάθειας, στενά συνυφασμένης με τις απόπειρες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, το λουκέτο στο hedge fund του γαμπρού των Κλίντον, Μαρκ Mεζβίνσκι, έρχεται την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και συναντά αμερικανικά funds με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Οπως ακριβώς είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια και ο Αντώνης Σαμαράς που είχε συναντήσει επανειλημμένως μεταξύ άλλων και τον Μαρκ Μεζβίνσκι, τον οποίο γνώρισε ίσως προ επταμήνου και ο Αλέξης Tσίπρας στο Sheraton της Νέας Υόρκης.

Ο ιδρυτής και διαχειριστής του hedge fund, Eaglevale Hellenic Opportunity, εξαναγκάστηκε στη διάλυσή του έπειτα από συντριπτικές απώλειες της τάξης του 90%, σύμφωνα με τους The New York Times. Ο 38χρονος Μεζβίνσκι, εξέχoν μέλος της εβραϊκής ομογένειας των ΗΠΑ και από τα αγαπημένα παιδιά του πρώην εργοδότη του Λόιντ Μπλάκφεϊν στην Goldman Sachs, μαζί με τη σύζυγό του Τσέλσι Κλίντον ήταν στις πρώτες θέσεις της αίθουσας όπου έγινε η ιστορική πλέον τηλεοπτική συζήτηση του Μπιλ Κλίντον με τον Αλέξη Τσίπρα στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο συνεδρίου του Clinton Global Initiative.

Λίγους μήνες πριν, στις αρχές του 2015, ο Μεζβίνσκι είχε αναγκαστεί να απολογηθεί εγγράφως στους μετόχους του hedge fund του για το πώς χάθηκαν τα μισά, τότε, λεφτά τους που είχαν τοποθετηθεί σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές και ομόλογα του Δημοσίου. Εκτοτε, οι απώλειες πολλαπλασιάστηκαν. Δεν ήταν βέβαια ο μόνος που έχασε πολλά λεφτά στην ελληνική αγορά. Η κατάρρευση των ελληνικών αξιών κατά το πρώτο μισό του 2015 οδήγησε σε συντριπτικές απώλειες πολλούς ξένους διαχειριστές κεφαλαίων. Χάθηκαν πολλά δισεκατομμύρια και μαζί τους έπεσαν κεφάλια σε πολλά επενδυτικά σχήματα.

Το Eaglevale Hellenic Opportunity εκτιμάται πως είχε συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους μόλις 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Ομως το υψηλό προφίλ του Μεζβίνσκι και η σχέση του με τους Κλίντον αλλά και τη Wall Street, της οποίας διακεκριμένο τέκνο αποτελεί, τον «καταδικάζει» σε συνεχή δημοσιότητα. Δημοσιότητα όμως που είναι βέβαια πλέον αρνητική και για την Ελλάδα.

Και όμως πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν ο Μεζβίνσκι ξεκινούσε το εν λόγω fund προωθώντας το ως ένα καλό εργαλείο για να δρέψει κανείς κέρδη από την ελληνική ανάκαμψη, είχε όλη τη θετική δημοσιότητα που θα μπορούσε να επιθυμεί. Το fund του έβγαζε λεφτά καθώς τα ελληνικά ομόλογα ανέκαμπταν αλματωδώς από το 2012 και τα αρχικά κεφάλαια που του είχαν εμπιστευτεί οι επενδυτές του σύντομα πολλαπλασιάστηκαν. Κάποια στιγμή μάλιστα ο Μεζβίνσκι αναφέρθηκε και ως ενδεχόμενος μεγαλομέτοχος ελληνικής τράπεζας με την οποία είχε συζητήσει την πιθανότητα να συμμετάσχει ως anchor investor σε μια εκ των αυξήσεων κεφαλαίου.

Οσοι έχουν καλή μνήμη θυμούνται ίσως πως ο Μεζβίνσκι το καλοκαίρι του 2013, με το fund ήδη σε λειτουργία, είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο ξενοδοχείο St. Regis στο Μανχάταν μαζί με άλλους, πολύ ισχυρότερους οικονομικά ομίλους όπως η Blackstone, η Carlyle, η Paulson & Co, η WL Ross & Co., η York Capital και η Fortress. Κάποιοι από αυτούς έχουν χάσει πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι ο Μεζβίνσκι στην Ελλάδα, αλλά τα μεγέθη τους επιτρέπουν όχι μόνον να παραμένουν πρακτικά αλώβητοι αλλά και να έχουν διπλασιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχήματά τους στη χώρα. Το κατά πόσον θα βγουν τελικά κερδισμένοι είναι κάτι που μόνον ο χρόνος μπορεί να δείξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή