Εντονη αντίδραση τραπεζών για τα σενάρια νέας στήριξης 20 δισ. ευρώ

Εντονη αντίδραση τραπεζών για τα σενάρια νέας στήριξης 20 δισ. ευρώ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφισβητεί, για άλλη μια φορά την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι είναι πιθανό να χρειαστούν πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση 20 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες που προκαλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πρόκειται για εκτίμηση που τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών όσο και πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος αποκρούουν κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι για να γίνει αυτό η οικονομία θα πρέπει να σημειώσει νέα μεγάλη βουτιά την επόμενη τριετία. Κάτι που δεν περιλαμβάνεται στις προβλέψεις του ΔΝΤ. Σημειώνουν ότι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ είναι ότι το 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9%, το 2018 κατά 3,2% και το 2019 κατά 2,8%, εκτίμηση που έρχεται σε αντίφαση με την άποψη ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. «Για την ακρίβεια, αν η οικονομία κινηθεί με τον ρυθμό που προβλέπει το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τότε οι εγχώριες τράπεζες όχι απλά διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακή βάση αλλά στο τέλος του 2018 θα είναι υπερκεφαλαιοποιημένες», σημειώνουν στελέχη τραπεζών. Προσθέτουν ότι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες θα προκύψουν μόνο στην περίπτωση που η ύφεση βαθύνει το 2016 και την επόμενη διετία δημιουργώντας νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, σημειώνουν ότι ήδη η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο, με την οικονομία να κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση και αν δεν καταφέρουμε ούτε αυτή τη φορά να πετύχουμε την ανάκαμψη, τότε η χώρα κινδυνεύει να παρασυρθεί σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι τράπεζες με τα σημερινά δεδομένα έχουν ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Ομως ένα σημαντικό ζήτημα είναι η ποιότητα των κεφαλαίων, καθώς ένα μεγάλο μέρος της σημερινής κεφαλαιακής βάσης αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, για τις οποίες υπάρχει προβληματισμός. Ωστόσο, πρόκειται για θέμα που δεν αφορά μόνο τις ελληνικές αλλά και τράπεζες πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ διαφωνεί για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Στις αρχές του 2014 το ΔΝΤ είχε διατυπώσει την αντίθεσή του στα αποτελέσματα του stress test που διενήργησε η BlacRock για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και η οποία είχε προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 6,4 δισ. ευρώ. Και τότε το ΔΝΤ είχε κάνει λόγο για ανάγκες 20 δισ. ευρώ. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι τελικά χρειάστηκε νέα ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο αυτό συνέβη διότι η πορεία της οικονομίας εκτροχιάστηκε το 2015 και το τραπεζικό σύστημα κατάρρευσε εξαιτίας της πολύμηνης αβεβαιότητας της «διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη και η οποία τελικά οδήγησε στο 3ο Μνημόνιο. Σημειώνουν ότι πλέον ο πολιτικός κίνδυνος έχει περιοριστεί δραστικά, καθώς σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ψηφίσει θετικά τη νέα συμφωνία. Ετσι, ακόμα και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το πιθανότερο είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, εξέλιξη που δεν θα οδηγούσε στην ανατροπή του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο οι τράπεζες ολοκλήρωσαν τη νέα, τρίτη κατά σειρά, ανακεφαλαιοποίησή τους αντλώντας, έμμεσα και άμεσα, κεφάλαια ύψους 14,4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή