«Η Κομισιόν απειλεί την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας»

«Η Κομισιόν απειλεί την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη προειδοποίηση προς την Κομισιόν μέσα σε μία εβδομάδα για κίνδυνο φυγής ναυτιλιακών επιχειρήσεων από την Ευρώπη, εξαιτίας των θεσμικών αλλαγών που αξιώνει, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θ. Βενιάμης. Με την ευκαιρία του μηνύματός του για τα Ποσειδώνια 2016, σημείωσε πως η ελληνική ναυτιλία, που αντιστοιχεί στο 50% σχεδόν της ευρωπαϊκής, «μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην εθνική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά της». Ομως εκτίμησε πως η «ανταγωνιστικότητα σήμερα διακυβεύεται, εξαιτίας πρόσφατων άστοχων πολιτικών της Ε.Ε., με κίνδυνο να προκληθεί φυγή όχι μόνο του ελληνόκτητου στόλου αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μετεγκατάσταση σε πιο φιλόξενα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα».

Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στο πλαίσιο του Shipping Industry Conference Gala, που έγινε στη Λεμεσό, έκανε επίσης λόγο για κίνδυνο απογύμνωσης της Ευρώπης από τη ναυτιλία της, την ώρα που η Ασία γιγαντώνεται. Τόνισε, μάλιστα, πως το ελληνικό φορολογικό καθεστώς της ποντοπόρου είναι, έπειτα και από τις πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών, το ακριβότερο ενδεχομένως στον κόσμο και σίγουρα πιο ακριβό από πολλά άλλα ναυτιλιακά κράτη της Γηραιάς, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ανταγωνιστικότητα.

Υπενθυμίζεται πως το όλο θέμα έχει ανακύψει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιδιώξει αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος της ναυτιλίας στην Ελλάδα, που θεωρεί πως δεν συνάδουν με τις κατευθυντήριες γραμμές περί κρατικών ενισχύσεων στις θαλάσσιες μεταφορές της Ε.Ε. Με δεδομένο πως η Ε.Ε. έχει δηλώσει πως οι αλλαγές που θα γίνουν στην Ελλάδα θα αποτελέσουν μοντέλο για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, συνάγεται και ο κίνδυνος για την ευρωπαϊκή ναυτιλία, συνολικά. «Οι πολιτικοί της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν διλήμματα σχετικά με τις προοπτικές της Ευρώπης, αλλά και οι ναυτιλιακές αντιμετωπίζουν διλήμματα», ανέφερε στο κυπριακό φόρουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή