Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με βιομηχανία και καινοτομία

Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με βιομηχανία και καινοτομία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράγουμε αξία. Εξάγουμε παντού. Δημιουργούμε δουλειές». Αυτό ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλαν ηχηρά ονόματα της εγχώριας βιομηχανίας από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη ο ΣΕΒ με κεντρικό θέμα: «Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση. Ισχυρή βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές», όπου εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις και οι αναγκαίες παρεμβάσεις για μια βιομηχανική στρατηγική στην Ελλάδα.

Κοινή ήταν η εκτίμηση των συμμετεχόντων στο συνέδριο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ότι το «κλειδί» για να γίνει αυτό είναι η στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων με άμεση προτεραιότητα την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Παράθυρα ευκαιρίας για επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, υπάρχουν σε πολλούς τομείς εκτός από τους προφανείς που σχετίζονται άμεσα με τη γεωγραφική θέση, το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της Ελλάδας, όπως ο τουρισμός και τα logistics. Ως δυναμικούς κλάδους στη βιομηχανία, κατονόμασε τη μεταλλουργία, τον ενεργειακό τομέα, την περιβαλλοντική βιομηχανία, τα δομικά υλικά, τις μεταλλικές κατασκευές, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τη φαρμακευτική βιομηχανία και τα τρόφιμα, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη ευκαιρία που λέγεται «κυκλική οικονομία», την οποία ανέλυσε στο συνέδριο του ΣΕΒ ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γ. Μπαλκενέντε. Η κυκλική οικονομία, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο ΣΕΒ, είναι ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης και μετασχηματισμού της βιομηχανίας. Φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2030 στην κυκλική οικονομία θα έχουμε 11% αύξηση του ΑΕΠ, 48% μείωση στα αέρια θερμοκηπίου, μείωση κατά 32% στις πρώτες ύλες και αύξηση κατά 18% στο διαθέσιμο εισόδημα.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΒ προκύπτει ότι η βιομηχανία χρειάζεται γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς καταβάλλει 10% υψηλότερο κόστος για εισφορές και φόρους συγκριτικά με χώρες του ΟΟΣΑ, έως 30% επιπλέον πραγματικό ενεργειακό κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό και διπλάσια επιτόκια επιχειρηματικών δανείων σε σχέση με την Ευρωζώνη. Σήμερα, τα κυριότερα εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, η μάστιγα της γραφειοκρατίας και το ασφυκτικό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο. Η πορεία όμως είναι ενθαρρυντική και εάν συνεχίσουμε στην οδό των διαρθρωτικών αλλαγών, μπορούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα να γίνουμε χώρα υποδοχής επενδύσεων, που είναι το ζητούμενο. Ο ΣΕΒ παρουσίασε στο συνέδριο ένα πακέτο προτάσεων πολιτικής που μπορούν να ενθαρρύνουν δραστικά τις παραγωγικές επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων, προτείνονται: δυναμική ενθάρρυνση δραστηριοτήτων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, ενεργητικές πολιτικές ενθάρρυνσης δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, εξορθολογισμός της μεταφοράς ζημιών και άρση αντικινήτρων για την αναστροφή του επενδυτικού κλίματος. Απαραίτητη είναι, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η άμεση ενθάρρυνση μεσαίας και μεγάλης κλίμακας επενδύσεων μέσα από ενεργητικές και «έξυπνες» πολιτικές για την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας. Οι επενδύσεις πλέον πρέπει να αποτελούν πρώτιστο στόχο και εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης, σημειώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή