Κίνδυνος νέας αναβολής του διαγωνισμού για το Θριάσιο Πεδίο

Κίνδυνος νέας αναβολής του διαγωνισμού για το Θριάσιο Πεδίο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα αναβολή, την τρίτη διαδοχική από τις αρχές του έτους, κινδυνεύει να οδηγηθεί ο «πολύπαθος» διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Θριάσιου Πεδίου στην Ελευσίνα, που βρίσκεται στα σκαριά από τα μέσα της δεκαετίας του ’80! Ο λόγος για τον διαγωνισμό παραχώρησης της εκμετάλλευσης έκτασης 588 στρεμμάτων που ανήκουν στη ΓΑΙΑΟΣΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου διαμετακομιστικού εμπορίου και αποθηκών, για τον οποίο η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών είναι η 1η Αυγούστου. Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι σήμερα, η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ δεν έχει ενσωματώσει τις αλλαγές που ζητά μερίδα των ενδιαφερόμενων επενδυτικών σχημάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά το αντικείμενο του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να κρίνεται επισφαλής η συμμετοχή τουλάχιστον μιας εκ των δύο κοινοπραξιών.

Ο λόγος γίνεται κυρίως για την Cosco, η οποία σχεδιάζει να υποβάλει οικονομική προσφορά, σε κοινό σχήμα με τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Ο κινεζικός όμιλος, ο οποίος είναι και ηγέτης της σχετικής κοινοπραξίας, επιθυμεί διακαώς να ενσωματωθεί στο αντικείμενο του διαγωνισμού και η παρακείμενη έκταση του ΟΣΕ, η οποία είναι επιφάνειας 1.450 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τον σιδηροδρομικό σταθμό και λοιπά κτίσματα. Μέχρι σήμερα, λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία, οι επενδυτές δεν έχουν ενημερωθεί για τις σχετικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να μην κρύβουν τη δυσφορία τους.

Σημειωτέον ότι η Cosco θεωρεί το έργο στο Θριάσιο ως απαραίτητο συμπλήρωμα της παρουσίας της στο λιμάνι του Πειραιά. Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει και το έτερο σχήμα υπό την Τράπεζα Πειραιώς, την Goldair και πιθανώς και κάποιον άλλο ισχυρό εταίρο. Ωστόσο, σε περίπτωση που εν τέλει δεν συμμετάσχει η Cosco, οι άλλοι επενδυτές θα κληθούν να βρουν πελάτες για τα περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων που προβλέπεται να αναπτυχθούν στο Θριάσιο Πεδίο. Οπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, χωρίς την Cosco, η επένδυση είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι βιώσιμη, λόγω του μεγέθους της και των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, ιδίως μάλιστα αν οι Κινέζοι επιλέξουν τελικά να υλοποιήσουν έτερο κέντρο αποθηκών στα Οινόφυτα, όπως φημολογείται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή