Επιμένει για διοικήσεις τραπεζών, εργασιακές σχέσεις το ΔΝΤ

Επιμένει για διοικήσεις τραπεζών, εργασιακές σχέσεις το ΔΝΤ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει στην επιβολή των κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί για τις διοικήσεις των τραπεζών. Οπως λέει εκπρόσωπός του, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τη διοίκηση των τραπεζών, στο πλαίσιο του νέου νόμου για το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και υιοθετήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτός προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Τα κριτήρια συνυπολογίζουν τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και τις εξαιρετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ιδιαιτέρως τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θεωρούμε, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, ότι αυτά τα κριτήρια παραμένουν κατάλληλα και η εφαρμογή τους, στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης των διοικητικών τους συμβουλίων, θα ισχυροποιήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Και κάπως έτσι, κλείνει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη «χαλάρωση» των κριτηρίων, όπως θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά και όπως επιδίωξε να διασφαλίσει, έστω και τώρα, μέσω επιστολών που απέστειλε. Αυτό είναι το θέμα αιχμής των ημερών, αναφορικά με το ΔΝΤ και την Ελλάδα. Το άλλο έχει να κάνει με την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολογήσεων του διεθνούς οργανισμού για τον ρόλο του ΔΝΤ στην κρίση της Ευρωζώνης. Τα όσα διαδραματίστηκαν σχετικά με την έκθεση και την ανάλυσή της, περιγράφονται σε άλλο ρεπορτάζ της «Κ». Το ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, που αναλύεται εδώ, έχει να κάνει με την αντίληψη που αρχίζει να επικρατεί στην Ουάσιγκτον, ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το Ταμείο στην Ελλάδα. Ετσι, και προτού ακόμη δημοσιευθεί η έκθεση, στην έδρα του ΔΝΤ εκφραζόταν η εκτίμηση ότι ο διεθνής οργανισμός έχει γίνει «σάκος του μποξ». Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι το ΔΝΤ είναι βολικός αποδιοπομπαίος τράγος στην Ελλάδα. Αμέσως μετά ήρθε η εκτίμηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το ΔΝΤ είναι απομονωμένο και θα χάσει στις αξιώσεις του για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ πριν από τη συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, είχε πει πως το ΔΝΤ μας πίνει το αίμα. Εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού, ενώ έδειξε να θίγεται όταν ερωτήθηκε αν απασχολεί το ΔΝΤ το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος. Οπως τόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κανείς στο ΔΝΤ δεν δαιμονοποιεί τον ελληνικό λαό.

Επί της ουσίας της τελευταίας διαφωνίας, αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον εξηγεί πως θέση του ΔΝΤ είναι ότι για να έρθουν ξένες επενδύσεις, πρέπει να γίνει η Ελλάδα μία φυσιολογική χώρα και αυτό στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων σημαίνει τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων και το τέλος των προνομίων των συνδικαλιστών, όπως άδειες και οδοιπορικά. Οπως σημειώνει ο ίδιος, το ΔΝΤ χρόνια τώρα κάνει αυτές τις συστάσεις στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας – το λεγόμενο άρθρο 4. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών, ωστόσο, περιλαμβάνεται και στο τρίτο πρόγραμμα, και προβλέπεται να προωθηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον κ. Ράις, στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης θα καθορισθούν και θα συζητηθούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Οπως τόνισε, «σκοπός και νόημα αυτών είναι να προσαρμοσθούν οι συνθήκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή