Η Βρετανή που κυνηγά ευκαιρίες στην Ελλάδα για λογαριασμό Αράβων

Η Βρετανή που κυνηγά ευκαιρίες στην Ελλάδα για λογαριασμό Αράβων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση πως η Βρετανή διαχειρίστρια κεφαλαίων Aμάντα Λουίζ Στάβελεϊ εξετάζει επένδυση 2 δισ. δολαρίων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ελληνικών τραπεζών, μέσω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, εξέπληξε πολλούς. Οχι όμως όσους έχουν ισχυρή μνήμη και γνώση των κινήσεων των βασιλικών οικογενειών του Περσικού Κόλπου στην Ελλάδα.

Ηταν το 2008, όταν η PCP Capital Partners της 43χρονης σήμερα Aμάντα Στάβελεϊ διατύπωνε πρώτη φορά το ενδιαφέρον της για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Μαζί με την Etihad Airways, μία από τις δύο κυριότερες αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε συμμετάσχει στον τότε πρώτο γύρο για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Αποσύρθηκε, όμως, από τη δεύτερη φάση, καθώς ενέσκηπτε η κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Borthers. Tότε, οι μέτοχοι που εκπροσωπεί προτίμησαν να τοποθετήσουν συνολικά 7,3 δισ. στερλίνες στην ανακεφαλαιοποίηση της κλυδωνιζόμενης από την κρίση Barclays.

Οι βασιλικές οικογένειες του Αμπου Ντάμπι και του Κατάρ, μαζί με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, έβαλαν τα λεφτά. Η Στάβελεϊ ενήργησε εξ ονόματος του κατά τρία χρόνια νεωτέρου της σεΐχη Μανσούρ, σημερινού αναπληρωτή πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ιδιόκτητη της ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester City (στην εξαγορά της οποίας έναντι 265 εκατ. στερλινών συμμετείχε επίσης η Στάβελεϊ). Η προμήθεια, η νόμιμη αμοιβή, που κέρδισε από τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Barclays, εκτιμάται ότι προσέθεσε πάνω από 30 εκατ. στερλίνες στην περιουσία της –που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει πλέον τα 100 εκατ. στερλίνες– προκαλώντας σάλο στη Βρετανία.

Οπως σάλο προκάλεσε το 2003 και η απόρριψη της πρότασης γάμου που δέχθηκε από τον πρίγκιπα Αντριου, τον γιο της βασίλισσας Ελισάβετ και πέμπτο στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου. Σήμερα είναι παντρεμένη με τον Ιρανό Mεχράντ Γκοντούσι, στέλεχος της εταιρείας της.

Οι «άκρες» στον Περσικό

Η γνωριμία της με τους σεΐχηδες του Περσικού Κόλπου έγινε κατά το πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας και εξελίχθηκε γρήγορα σε σχέση εμπιστοσύνης. Επιτυχημένη επαγγελματίας, κέρδισε τον θαυμασμό τους και μαζί πολλές εντολές για συναλλαγές και αποστολές για συμφωνίες. Ιδρυσε έτσι το 2005 στο Ντουμπάι την PCP Capital Partners, που σήμερα έχει την έδρα της στον αριθμό 130 της Park Lane στο Λονδίνο.

Με υποστηρικτές τις βασιλικές οικογένειες του Αμπου Ντάμπι και του Κατάρ ήταν θέμα χρόνου να ενδιαφερθεί για την Ελλάδα. Αλλωστε, οι Αραβες έχουν ήδη πολλές συμμετοχές στη χώρα, μεταξύ των οποίων στα επενδυτικά σχήματα όπου έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι για το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία και εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων νησιών. Είναι γνωστό εξάλλου σε όσους ασχολούνται με τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό ότι πολλά από τα yachts αυτών των βασιλικών οικογενειών ελλιμενίζονται 12 μήνες τον χρόνο σε ελληνικές μαρίνες.

Κάπου εκεί κινείται και η Στάβελεϊ, η οποία προσμετράει μεταξύ των φίλων της ονόματα Βρετανών κροίσων, όπως ο Σερ Φίλιπ Γκριν και celebrities όπως ο Σάιμον Κόουελ. Και ήταν θέμα χρόνου οι Αραβες επενδυτές με τους οποίους συνεργάζεται επί χρόνια να της αναθέσουν την αναζήτηση ευκαιριών στην Ελλάδα μέσω των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Αν θα προχωρήσει ή όχι η συμμετοχή της μέσω της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας –που έχει ακόμα ανοιχτή τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της– όπως η ίδια δήλωσε ότι επιδιώκει, μένει να φανεί. Ομως η PCP Capital Partners έχει ήδη εγκαταστήσει, όπως αποκάλυψε η κ. Στάβελεϊ, στελέχη της στην Αθήνα και κατά ορισμένες πληροφορίες εντοπίσει και κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία που επιθυμεί να αποκτήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή