Κυρίαρχο το έλλειμμα εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών

Κυρίαρχο το έλλειμμα εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μη επενδύσιμη» παραμένει για τους ξένους η χώρα μας, καθώς παρά τη χρηματοδοτική στήριξη του τρίτου μνημονίου αλλά και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, το έλλειμμα εμπιστοσύνης ως προς την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της εξακολουθεί να κυριαρχεί. Αν και επενδυτές έρχονται και φεύγουν κατά δεκάδες κάθε εβδομάδα, την προηγούμενη βρέθηκαν στην Αθήνα περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι hedge funds και επενδυτικών εταιρειών με αφορμή συνέδριο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ωστόσο δεν αγοράζουν ούτε μετοχή, αναμένοντας συγκεκριμένες πράξεις ότι η χώρα αλλάζει ουσιαστικά στάση.

Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου μπορεί να έσωσε τη χώρα από τα χειρότερα, ωστόσο η συνέχεια ήταν απογοητευτική. Για άλλη μια φορά, ακολούθησε το τόσο γνώριμο σκηνικό του υπογράφουμε, δεσμευόμαστε αλλά δεν υλοποιούμε. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον χειμώνα του 2015, ωστόσο ολοκληρώθηκε μερικώς το καλοκαίρι του 2016, ενώ ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί το σύνολο της συνδεόμενης δόσης λόγω εκκρεμοτήτων. Η δεύτερη αξιολόγηση, που μόλις ξεκίνησε τώρα, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016! Οι καθυστερήσεις αυτές διάβρωσαν περαιτέρω τη σμπαραλιασμένη εμπιστοσύνη και εδραιώνουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Ετσι, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τιμών, ενώ οι μετοχές των τραπεζών –παρά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση– έχουν διολισθήσει περαιτέρω σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών.

Παρ’ όλα αυτά τα hedge funds παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμα για επενδύσεις αρκεί να αισθανθούν μια σχετική σιγουριά ότι πραγματικά κάτι αλλάζει. Και αυτό μπορεί να είναι η δεύτερη αξιολόγηση. Αν ολοκληρωθεί εντός του 2016 ή το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων, τότε το κλίμα μπορεί να αλλάξει θεαματικά. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνουν, μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής για την Ελλάδα και το 2017 να αποτελέσει έτος ισχυρής ανάκαμψης. Ακόμα περισσότερο αν η Ελλάδα εξασφαλίσει κάποια μέτρα για την ανακούφιση του χρέους, κάτι που οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές θεωρούν πολύ πιθανό, τότε το 2017 μπορεί να δούμε ένα μπαράζ άμεσων και έμμεσων επενδύσεων. Ολα αυτά θα φέρουν πολύ κοντά την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προσελκύοντας άμεσα αγοραστές για ελληνικά ομόλογα και μετοχές, βελτιώνοντας πολύ γρήγορα και θεαματικά τις αποτιμήσεις.

Αντίθετα, προειδοποιούν, αν έχουμε και πάλι μια «μακρά και θορυβώδη» δεύτερη αξιολόγηση, θα χαθούν και τα τελευταία ίχνη εμπιστοσύνης και οι αξίες θα υποχωρήσουν από 25% έως 30% από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται, ενώ η χώρα θα εισέλθει σε μια νέα μεγάλη περιπέτεια από την οποία, εδώ που έχουμε βρεθεί έπειτα από 8 χρόνια άνευ προηγουμένου κρίσης, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να εξέλθει αλώβητη.

Εν αναμονή, ακόμα, των νέων διοικήσεων

Σε παιχνίδι με τη φωτιά εξελίσσονται οι διοικητικές αλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η αδυναμία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου και το κακό κλίμα μεταξύ μετόχων και στελεχών θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα, με άγνωστο τέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια για την εξεύρεση συναινετικής λύσης, προσπάθεια δύσκολη, δεδομένων των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων και του κλίματος που αποτρέπει πολλούς από τους υποψηφίους.

Πηγές της Πειραιώς εμφανίζονται καθησυχαστικές και εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας η υπόθεση θα έχει λήξει θετικά. Σημειώνεται ότι η διοικητική αναταραχή στην Πειραιώς έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο μετά την παραίτηση του τότε διευθύνοντος συμβούλου Ανθιμου Θωμόπουλου και έκτοτε η τράπεζα βρίσκεται με προσωρινό – μεταβατικό CEO.

Αντίθετα, συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει για τη θέση του νέου προέδρου καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συναινούν στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου. Ο κ. Χατζηνικολάου έχει εργαστεί για μεγάλο διάστημα ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην ISDA (International Swaps and Derivatives Association) και σε μεγάλες ξένες τράπεζες, ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σημειώνεται ότι εκτός της Πειραιώς, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την εύρεση νέου προέδρου, καθώς και άλλων μελών του Δ.Σ., της Εθνικής Τράπεζας. Εδώ η διαδικασία προχωρεί ομαλά και είναι θέμα ημερών η επιλογή του νέου προέδρου.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι οι διοικητικές αλλαγές πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να επικεντρωθούν απερίσπαστες στις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, με βασικότερες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την προσέλκυση καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή