Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν κυβέρνηση και θεσμοί

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν κυβέρνηση και θεσμοί

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων και επαγγελματιών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στο βαθμό που στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών, δεν υπήρξε οριστική συμφωνία.

Η διαπραγμάτευση για τα επίμαχα θέματα, που είναι το κατά πόσο θα κουρεύονται και οι οφειλές  προς το δημόσιο, εάν η διαδικασία της διαμεσολάβησης θα ακολουθείται τόσο για τις επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη όσο και για μικρά χρέη, καθώς και του χρόνου που θα είναι ανοιχτή η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, παραμένουν ανοιχτά θέματα, που θα συζητηθούν το επόμενο 10ήμερο.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε πως «υπάρχει ακόμη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο», παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού. Οπως πάντως διευκρίνισε ο κ Σταθάκης στη ρύθμιση και δη στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού θα ενταχθούν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ με την υποβολή της αίτησης θα αναστέλλονται και όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι επιφυλάξεις των θεσμών σε ότι αφορά την καθολική χρήση της εξωδικαστικής διαδικασίας, έχουν να κάνουν με τον όγκο των υποθέσεων που θα κληθούν να αναλάβουν οι 2.500 μεσολαβητές που είναι μέχρι σήμερα πιστοποιημένοι, εκφράζοντας φόβους ότι ο νέος νόμος θα έχει την τύχη του νόμου Κατσέλη, δημιουργώντας ασφυξία αιτήσεων στο σύστημα,  που θα είναι δύσκολο να διευθετηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό προτείνουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, στην οποία ο μεσολαβητής έχει κυρίαρχο ρόλο, να εντάσσονται οι επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη ή με υψηλό τζίρο, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ενώ για τους υπόλοιπους να εφαρμόζεται το αυτοματοποιημένο σύστημα ρύθμισης των οφειλών.

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» θα μπορεί να εφαρμοστεί και στις οφειλές προς το Δημόσιο, η διαφωνία παραμένει. Τόσο το υπουργείο Οικονομίας όσο και οι θεσμοί φέρονται να προκρίνουν τη διαγραφή όσων οφειλών θεωρούνται ανείσπρακτες. Αυτό απαιτεί προηγούμενη αξιολόγηση από το υπουργείο Οικονομικών, που από την πλευρά του φέρεται να μην συναινεί στην πλήρη διαγραφή τους. Η διαφωνία αφορά στο κατά πόσο φόροι όπως το ΦΠΑ και ο ΦΜΥ θα εξαιρούνται από ενδεχόμενο «κούρεμα» και κατά πόσο η διαγραφή -εάν τελικώς γίνει αποδεκτή ως πρακτική- θα επεκταθεί και στη βασική οφειλή ή θα περιοριστεί μόνο στους τόκους και τις προσαυξήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή