«Κάτι» κινείται στο τούνελ των ακινήτων

«Κάτι» κινείται στο τούνελ των ακινήτων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα χρόνο, οποιαδήποτε σκέψη περί ανοδικής πορείας των τιμών των κατοικιών φάνταζε απαγορευτική για τους φορείς του κλάδου. Η χώρα έβγαινε από τον δυσκολότερο χρόνο της κρίσης των τελευταίων ετών, ευρισκόμενη ακόμα σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων και δεν υπήρχε κανένας λόγος αισιοδοξίας. Σήμερα, εν πολλοίς, η εικόνα αυτή μοιάζει να έχει διατηρηθεί αμετάβλητη, ωστόσο στην κτηματαγορά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ορισμένοι «θύλακοι» αντίστασης στην περαιτέρω πτώση των τιμών, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ακινήτων όπου οι τιμές έχουν σημειώσει, μικρή έστω, άνοδο.

«Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε μια διαφοροποίηση στις τιμές ορισμένων κατοικιών υπό πώληση στην Αττική. Σε περιοχές όπως το Κουκάκι, η Πλάκα και στις γειτονιές στους πρόποδες της Ακρόπολης, οι τιμές έχουν αρχίσει να καταγράφουν ακόμα και μικρές ανόδους, ιδίως σε περιπτώσεις προνομιακών ακινήτων», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος. Κύριος λόγος για την παραπάνω εξέλιξη είναι το φαινόμενο «Airbnb», που έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση, ιδίως σε σημεία που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον. Οπως αναφέρουν μεσίτες, πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ακόμα και από το εξωτερικό, που επιχειρούν να επωφεληθούν από την τάση αυτή και κινούνται για την απόκτηση αρκετών ακινήτων, προκειμένου να τα εκμισθώνουν σε ξένους. Δεδομένου ότι οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδα 40-50% χαμηλότερα κατά μέσον όρο σε σύγκριση με το 2008, η παρούσα συγκυρία κρίνεται ευνοϊκή.

Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένα ακίνητα στα νότια προάστια, που επίσης παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον για εκμίσθωση σε ξένους τουρίστες. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται στη Βουλιαγμένη (Καβούρι και Λαιμός βρίσκονται στο επίκεντρο) και στη Γλυφάδα, ιδίως σε κατοικίες που προσφέρουν θέα στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, ανάλογη τάση παρουσιάζουν και κατοικίες που βρίσκονται πολύ κοντά σε σταθμούς μετρό και ταυτόχρονα μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ενοικίασης ακινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου η ευκολία πρόσβασης και το χαμηλό κόστος των ακινήτων λειτουργούν ως δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. «Σε κάθε περίπτωση, ανοδικές τάσεις εμφανίζουν μόνο όσα ακίνητα πωλούνται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από τον σταθμό του μετρό και όχι τα υπόλοιπα διαμερίσματα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή», σπεύδει να επισημάνει ο κ. Ποταμιάνος. Τέλος, σταθεροποιητική πορεία καταγράφουν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και αρκετά πολυτελή ακίνητα, τόσο στην Αττική όσο και σε περιπτώσεις παραθεριστικών προορισμών, με τη συγκεκριμένη αγορά να εμφανίζει σημαντική άνοδο αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή