Κίνδυνοι για τις τράπεζες από την καθυστέρηση της αξιολόγησης

Κίνδυνοι για τις τράπεζες από την καθυστέρηση της αξιολόγησης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις σοβαρές επιπτώσεις στην υλοποίηση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην επίτευξη των στόχων κερδοφορίας και στη ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Moody’s.

Η Moody’s χαρακτηρίζει «πιστωτικά αρνητική» για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις, ενώ προειδοποιεί ότι περαιτέρω καθυστερήσεις θα εξασθενίσουν ακόμα περισσότερο τη θέση των τραπεζών αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους –και για τους καταθέτες– ενόψει των νέων stress tests της ΕΚΤ που θα γίνουν το 2018. Τους κινδύνους για τις τράπεζες και την οικονομία, λόγω της ολιγωρίας στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνει και το ΔΝΤ στην έκθεσή του που αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή.

Οι τράπεζες ήδη έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα των βασικών στόχων για το 2017 λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση του νέου προγράμματος. Η αναθεώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα αφορά την προσέλκυση καταθέσεων, τις χορηγήσεις νέων δανείων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και φυσικά την κερδοφορία. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν στην «Κ» ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,7% το 2017 βασιζόταν κυρίως στην αύξηση των επενδύσεων, στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που εδράζονταν στην υπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν τον περασμένο Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα, η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016!

Σύμφωνα με τη Moody’s, η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής είναι κρίσιμη προκειμένου η οικονομία να επανέλθει σε ανοδική πορεία από το 2017 και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών για τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα. Αυτό όμως δεν έχει επιτευχθεί ενώ οι καθυστερήσεις δημιουργούν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Οι εγχώριες τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) να μειώσουν κατά περίπου 40 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, από 107 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε 67 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Ωστόσο η νομοθέτηση σημαντικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.ά., που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης, καθυστερούν.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης είναι κρίσιμη και για τη ρευστότητα, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που με τη σειρά του θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη βάζοντας τις βάσεις για την επιστροφή καταθέσεων (η Moody’s εκτιμά ότι η αύξηση καταθέσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ) και τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον, υψηλού κόστους, έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, τον ELA. Η μείωση του ELA θα έχει θετική επίδραση στην κερδοφορία των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή