Απρίλιο ξεκινάει το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο

Απρίλιο ξεκινάει το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ωρα μηδέν» για το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και γι’ αυτό που αφορά την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο. Εντός των προσεχών τριάντα ημερών τίθενται σε πρακτική εφαρμογή και τα δύο, προμηνύοντας «ανακατατάξεις» στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν οι θέσεις γενικών διευθυντών διοικητικού και οικονομικού προσωπικού σε όλα τα υπουργεία. Παρά το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό υπουργείων δεν έχει υποβάλει νέα οργανογράμματα τα οποία επηρεάζουν άμεσα την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επιχειρώντας να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία, αποφάσισε την προκήρυξη των θέσεων που θεωρούνται «προαπαιτούμενες» για τη λειτουργία των υπουργείων. Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, στα υπουργεία που έχουν παραδώσει οργανογράμματα η πλήρωση των επιτελικών, αλλά και των λοιπών θέσεων προσωπικού, θα γίνει κανονικά. Για τα υπόλοιπα υπουργεία, θα καλυφθούν οι δεδομένα «προαπαιτούμενες» για τη λειτουργία τους θέσεις και εν συνεχεία, όταν παραδοθούν οι νέοι οργανισμοί, θα υπάρξει κάλυψη των υπόλοιπων.

Στην κατεύθυνση αυτή το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων ξεκινάει πρακτικά να εφαρμόζεται με την κάλυψη των γενικών διευθυντών διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, οι οποίες είναι «δεδομένες» και λειτουργούν «οριζόντια», δηλαδή έχουν το ίδιο αντικείμενο σε όλα τα υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί η προεργασία για την εκκίνηση της διαδικασίας, ενώ έχει συσταθεί και το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων που θα κρίνει τους νέους επικεφαλής του Δημοσίου. Αμεσα, μάλιστα, αναμένεται να αποσταλεί στα μέλη του και το εγχειρίδιο με οδηγίες για τη διεξαγωγή της συνέντευξης. Οι νέοι γενικοί διευθυντές θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους εντός του πρώτου τετραμήνου του 2017, ενώ από τον Ιούνιο μέχρι το 2018 θα έχουν σταδιακά επιλεγεί όλοι οι νέοι διευθυντές και προϊστάμενοι στο Δημόσιο.

Ως προς το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, βάσει των προβλεπομένων, η αξιολόγηση θα γίνεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, «δεδομένου ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και υπήρξαν τεχνικά ζητήματα, η αξιολόγηση θα ξεκινήσει φέτος στις αρχές Απριλίου». Βάσει του νέου συστήματος η αξιολόγηση δεν θα συνδέεται με απολύσεις, ενώ η «καλή βαθμολογία» θα είναι κριτήριο για την ανάληψη θέσεων ευθύνης και συνεπώς για μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές. Για τους υπαλλήλους που θα συγκεντρώσουν χαμηλή βαθμολογία προβλέπεται η δυνατότητα συνεχούς επιμόρφωσής τους.

Οργανογράμματα

Εν τω μεταξύ, μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η κατάρτιση των νέων οργανογραμμάτων υπουργείων και φορέων, γεγονός που θα επιφέρει επιπλοκές στην έναρξη της κινητικότητας στις 15 Απριλίου αλλά και σε ενδεχόμενες προσλήψεις. Η σχετική προθεσμία που είχε δώσει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, έληξε στα μέσα Φεβρουαρίου και επί του παρόντος μόνο έξι υπουργεία (Τουρισμού, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, Αμυνας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης) έχουν καταρτίσει νέα οργανογράμματα. Κάποια άλλα υπουργεία έχουν αποστείλει προσχέδια και βρίσκονται στο στάδιο των παρατηρήσεων, ενώ τρία υπουργεία δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια.

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η ανταπόκριση των φορέων, καθώς περίπου το 20% έχουν καταρτίσει οργανογράμματα. Μεταξύ των «απείθαρχων» συγκαταλέγονται και Νομικά Πρόσωπα που απασχολούν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, όπως π.χ. ο ΟΑΕΔ, ενώ μηδαμινή είναι η ανταπόκριση των ΟΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή