Μια προκαταβολή 1,23 δισ. ευρώ που περιμένει για να εισπραχθεί

Μια προκαταβολή 1,23 δισ. ευρώ που περιμένει για να εισπραχθεί

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλή σημασία έχει για την ελληνική οικονομία η ολοκλήρωση της συμφωνίας των περιφερειακών αεροδρομίων. Σύμφωνα με παράγοντες κοντά στη συμφωνία, η κίνηση αυτή όχι μόνον θα γεμίσει με χρήματα τα δημόσια ταμεία, αλλά θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε όλες τις τοπικές οικονομίες.

«Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.: της Fraport)», παρατηρούσε παράγων κοντά στις αποκρατικοποιήσεις, «βάζουν πολλά λεφτά με σκοπό να τα πάρουν πίσω με κέρδος. Για να το πετύχουν αυτό, μόνον ένας τρόπος υπάρχει: να γεμίσουν ασφυκτικά τα αεροδρόμια με επιβάτες. Και όταν συμβεί αυτό, αυτοί οι επιβάτες κάπου θα πρέπει να μείνουν, κάτι να φάνε και κάπως να διασκεδάσουν». Ετσι προκύπτουν τα τοπικά οφέλη, αλλά και οφέλη για την ελληνική οικονομία γενικότερα. Τα οφέλη αυτά αναγνωρίζουν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς (και όχι μόνο), οι οποίοι ευθύς εξαρχής έχουν ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης.

Από την άλλη πλευρά, μόνον η προκαταβολή του 1,234 δισ. ευρώ που θα λάβει τις επόμενες ημέρες το ελληνικό Δημόσιο ισοδυναμεί με τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ, του ΟΛΠ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θα συμπεριλάβει σίγουρα κι εκείνη του ΟΛΘ. Στην πράξη, το προκαταβαλλόμενο τίμημα της Fraport Greece θα είναι υψηλότερο από τα ετήσια έσοδα που είχε το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ, από το 2011 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, ποτέ δεν είχε έσοδα υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στη δεκαετία, τα έσοδα που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο από τα περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές, εκπληρώνοντας έτσι ένα σημαντικό στόχο εσόδων που έχει τεθεί για το υπερταμείο.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, μαζί με μια πιθανή εκκίνηση της λειτουργίας του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, είναι δυνατόν να αλλάξει την εικόνα της χώρας διεθνώς. Το υπερταμείο θα πρέπει άμεσα στους επόμενους ένα-δύο μήνες να λύσει όλα τα οργανωτικά του ζητήματα και κυρίως να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αν συμβεί αυτό, τότε η χώρα μπορεί να επανέλθει ξανά στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Η ενεργοποίηση όμως του υπερταμείου είναι ανέφικτη χωρίς να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα το ΤΑΙΠΕΔ και η νέα επιχείρηση ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών). Η ΕΤΑΔ βρίσκεται σε σχετικά καλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και το μόνο που μένει είναι ο διορισμός μιας ελεγχόμενης διοίκησης από το υπερταμείο. Το ΤΧΣ επίσης είναι επιχειρησιακά αύταρκες και, παρόλο που συνιστά θυγατρική εταιρεία, κινείται σχεδόν ανεξάρτητα από το υπερταμείο. Τα μεγάλα προβλήματα, επομένως, στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εστιάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΔΗΣ.

Το ΤΑΙΠΕΔ παλινδρομεί εξαιτίας των ανακολουθιών της κυβέρνησης, αλλά και της απουσίας διοίκησης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ ως το «κακό» Ταμείο που «ξεπουλάει» τη δημόσια περιουσία. Επιπλέον, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματός του, εμποδίζοντας αποκρατικοποιήσεις όπως της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ κ.ά. Μόνον κάτω από τις πιέσεις των πιστωτών το ΚΥΣΟΙΠ καλείται να εγκρίνει εκ νέου το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε εγκρίνει τον Απρίλιο του 2016 το υπουργικό συμβούλιο. Η μόνη αλλαγή είναι η προσθήκη στο πρόγραμμα της αποκρατικοποίησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αυτή βρίσκεται υπό προθεσμία, δεδομένου ότι σε μερικές ημέρες λήγει η θητεία του κ. Αντώνη Λεούση, ως προσωρινού προέδρου του Ταμείου. Η λήξη αυτή σημαίνει ουσιαστικά την αδυναμία λήψης αποφάσεων, καθώς το Ταμείο πλέον δεν θα διαθέτει πρόεδρο, έστω και προσωρινό. Παρήλθε το σχετικό εξάμηνο που προβλέπει ο νόμος. Το πιο σημαντικό είναι ότι η διοίκηση του υπερταμείου χρειάζεται ένα νέο Δ.Σ. που θα έχει οριστεί από την ίδια, δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα υλοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι του έργου του υπερταμείου, τουλάχιστον στα επόμενα 3-5 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση και η στελέχωση της ΕΔΗΣ δεν αναμένεται να φέρουν άμεσα έσοδα. Θα δώσουν όμως το σήμα προς τους πιστωτές, τους επενδυτές και όσους ασχολούνται με τη χώρα μας, ότι η κυβέρνηση νοικοκυρεύει τα του οίκου της. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, δηλαδή μέχρι τον διορισμό εποπτικού συμβουλίου στο υπερταμείο, οι ευθύνες βάραιναν την κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά οι ευθύνες για τυχόν καθυστερήσεις βαρύνουν το ίδιο το εποπτικό συμβούλιο που θα πρέπει να δίνει τον ρυθμό των εξελίξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή