Ιδιωτικοποιήσεις: Στρίβειν διά… της προσλήψεως συμβούλων

Ιδιωτικοποιήσεις: Στρίβειν διά… της προσλήψεως συμβούλων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής συμβούλων για τις «χειμαζόμενες» αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. To Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων συγκεκριμένα προχωρεί τις διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων για τους διαγωνισμούς πώλησης των συμμετοχών του σε ΟΤΕ (5%), ΕΛΠΕ (35%), ΕΥΔΑΠ (11%), ΕΥΑΘ (23%) και ΔΕΣΦΑ (66%). Μένει να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για τους τρόπους αξιοποίησης διάθεσης των συμμετοχών σε ΔΕΗ (17%), ΔΕΠΑ (65%) και ΔΑΑ (30%).

Ολα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα κλείσει τον κύκλο προκήρυξης ή ακόμη και πρόσληψης των συμβούλων του για όλες τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις. Εκείνο που αμφισβητείται είναι η ειλικρινής πρόθεσή του να τις κλείσει, δηλαδή να ολοκληρώσει την αξιοποίηση των συγκεκριμένων περιουσιακών του στοιχείων. Και αυτό όχι επειδή δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, ούτε επειδή η διοίκησή του δεν είναι ικανή, αλλά επειδή η ίδια η κυβέρνηση δεν θα το αφήσει να το πράξει. Ηδη αυτό έχει συμβεί μία φορά, με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, την οποία η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους πιστωτές τον Μάιο του 2016. Μάλιστα, η απόφαση αυτή αποτέλεσε νόμο του ελληνικού κράτους και δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ, ενώ ακόμη αναρτήθηκε και στη γερμανική Βουλή, όταν οι βουλευτές της ψήφισαν τη νέα οικονομική ενίσχυση του ελληνικού Δημοσίου με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων. Η απόφαση στη συνέχεια αμφισβητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, με μπροστάρη τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι δεν έχει συμφωνηθεί η πώληση του 17% και ότι οι αποφάσεις αυτές μπορεί να αλλάζουν.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με τις νέες προσλήψεις συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, ικανοποιώντας μόνον άλλο ένα προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που είναι η πρόσληψη συμβούλων για όλες τις εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Υστερα από αυτό, όπως επισημαίνουν γνώστες της κατάστασης, θα εξακολουθήσει η ίδια τακτική των καθυστερήσεων. Ούτως ή άλλως, αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Για την επέκταση της διάρκειας ισχύος της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ, ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ προσλήφθηκε στο τέλος του 2013 και, τριάμισι χρόνια μετά, η αξιοποίηση αυτή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Αντίστοιχους περίπου χρόνους εργάστηκαν οι σύμβουλοι και σε άλλες αποκρατικοποιήσεις.

Οι αποκρατικοποιήσεις που είναι πιο πιθανό να μην προχωρήσουν αυτήν τη φορά είναι εκείνες των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Αν και τώρα δεν αφορούν την πώληση πλειοψηφικών μεριδίων, αλλά μειοψηφικών συμμετοχών, η έκθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό είναι πολύ μεγάλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή