ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση για το χρέος με επιστροφή του ΔΝΤ αναζητείται στο Μπάρι

ekt3-2--2
imf-managing

Στο Μπάρι της Ιταλίας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7, μεταφέρεται σήμερα το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέψει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην ιταλική πόλη αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το Washington Group, ένα άτυπο όργανο με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας Μ. Σαπέν, της Ιταλίας Π. Κ. Παντοάν και των επικεφαλής των θεσμών, Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ και Κ. Ρέγκλινγκ του ESM, του Π. Μοσκοβισί εκ μέρους της Κομισιόν και του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η δυναμική των προηγούμενων ημερών, όπως προέκυψε από κάποιες δηλώσεις, όπως π.χ. του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ, αλλά και από πληροφορίες πηγών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, έδειχνε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού, βεβαίως, που θα περιορίζεται σε μια γενική περιγραφή του πλαισίου των απαιτούμενων επεμβάσεων για να γίνει το χρέος βιώσιμο, με τις ουσιαστικές αποφάσεις να παραπέμπονται για άλλη μια φορά μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι πολιτικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν να «ξεκλειδώσει» η συμφωνία και γι’ αυτό κάποιες πηγές δεν απέκλειαν χθες η συνολική λύση να υπάρξει όχι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά στο επόμενο της 15ης Ιουνίου.

Οπως ανέφερε αρμόδια πηγή, ήδη στον ESM έχουν προετοιμαστεί πολλά σενάρια και έχουν εντοπιστεί οι διαφορές με το ΔΝΤ. Αυτό που απομένει είναι να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα αφορούν το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τον μηχανισμό σταθεροποίησης των επιτοκίων (αν υπάρξει) και τις επεκτάσεις των λήξεων και των περιόδων χάριτος.

Οι συζητήσεις είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν στο Euroworking Group της Δευτέρας, του οποίου δεν αποκλείεται να προηγηθεί μια ακόμη συνεδρίαση του Washington Group.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ο. Μάρεϊ, επέλεξε χθες, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου, την ασφαλή οδό της επανάληψης των γνωστών θέσεων του Ταμείου. Σημείωσε ότι το ΔΝΤ καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε ότι, όπως έχει πει και ο Πόουλ Τόμσεν, αυτή η συμφωνία «πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους». Μόνο αν υπάρχει μια τέτοια αξιόπιστη στρατηγική, πρόσθεσε, θα μπορέσει το ΔΝΤ να φέρει στο διοικητικό του συμβούλιο πρόταση για να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μάρεϊ επιβεβαίωσε, εξάλλου, την επικείμενη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στην Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με την πληροφορία ότι το Ταμείο ζητεί δέσμευση της Ν.Δ. ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία, την οποία είχε μεταφέρει την περασμένη εβδομάδα Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο κ. Μάρεϊ επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Είπε ότι τυπικά το Ταμείο θέλει πάντα την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στα προγράμματα που συμφωνεί, «αλλά δεν λέω ότι είναι προαπαιτούμενο».

Σκέψεις εξόδου στις αγορές

Η Αθήνα εξετάζει την έκδοση κρατικού ομολόγου μέσα στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί, μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος άμεσα, να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στον Ιούλιο.

Η WSJ τονίζει –επικαλούμενη άτομο με γνώση του θέματος– ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον διαπίστωνε πως έχουν συμφωνηθεί τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά χρεόγραφα.