ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 0,4% αντί ύφεσης 0,5% το α’ τρίμηνο

elstattt
euro-krisi-oikonomia-grexit

Αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους δείχνουν τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αντί μείωσης κατά 0,5% που έδειχναν τα προσωρινά, στις 15 Μαΐου.

Επίσης, αύξηση εμφανίζεται και σε τριμηνιαία βάση, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προηγούμενη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε μείωση κατά 0,1%.

Τα στοιχεία αυτά, εφόσον οριστικοποιηθούν, ενισχύουν τις ελπίδες για ανάκαμψη το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά η δεύτερη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ είχε αποκλίνει σημαντικά και στην εκτίμησή της για το δ' τρίμηνο του 2016, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αντί της αρχικής της εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2015, αποδείχθηκε τελικά οτι υπήρξε μείωση.

Η Στατιστική Αρχή εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο εξηγεί οτι οι διαφορές αυτές οφείλονται στη μη ύπαρξη διαθέσιμων στοιχείων όταν εκδίδει την αρχική της εκτίμηση, ενώ επισημαίνει ότι και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούνται αντίστοιχες αποκλίσεις.

Επισυνάπτεται το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
/