Εφικτός ο στόχος για 30 εκατ. τουρίστες το 2018, εκτιμά ο ΣΕΤΕ

Εφικτός ο στόχος για 30 εκατ. τουρίστες το 2018, εκτιμά ο ΣΕΤΕ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο μέσω της συνεχούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και της βιώσιμης ανάπτυξης θα υλοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις στον τουρισμό και θα αυξηθούν τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας και οι θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των εργασιών του 16ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που ολοκληρώθηκε την Τρίτη με θέμα: Ελληνικός τουρισμός: ανάπτυξη και βιωσιμότητα. Για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον.

«Παρά το γεγονός ότι η συμβολή των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μέσα σε ένα υπερφορολογημένο περιβάλλον, οδηγεί τον τομέα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παρά την όποια διαφαινόμενη σταθεροποίηση και ήπια ανάπτυξη των δημοσιονομικών δεικτών της οικονομίας, η ανασφάλεια συνεχίζει να διακατέχει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Α. Ρέτσος.

Αναμένεται ρεκόρ το 2018

Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια φάση κατά την οποία η τουριστική δραστηριότητα οδεύει προς την ολοκλήρωση μιας ακόμη χρονιάς ρεκόρ, σε επίπεδο αφίξεων. Μάλιστα, το σύνολο των συμμετεχόντων στο συνέδριο συμφωνεί με την εκτίμηση ότι το 2018 ο αριθμός των αφίξεων μπορεί να φθάσει τα 30 εκατ. από 28,5 εκατ. φέτος. Ομως διαρθρωτικά προβλήματα εξακολουθούν να ταλανίζουν τον κλάδο, που πρακτικά πιστώνεται την όποια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φορολογικό και χωροταξικό είναι μόνον δύο εξ αυτών. Πριν από λίγες μέρες η Grant Thornton παρουσίασε μελέτη της σύμφωνα με την οποία η επιβολή τέλους διαμονής ανά διανυκτέρευση, που έχει δρομολογηθεί για τις αρχές του 2018, θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία έως και 435 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν πενταπλάσιο του δημοσιονομικού οφέλους των 84 εκατ. ευρώ στο οποίο εκτιμώνται οι εισπράξεις του. Παράλληλα, η επιβολή του νέου τέλους θα προκαλέσει την απώλεια 6.174 θέσεων εργασίας.

Στο μέτωπο του χωροταξικού, της απουσίας του δηλαδή, που καθιστά επισφαλή κάθε επενδυτική προσπάθεια, τα νέα είναι εξίσου απογοητευτικά: ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης από το βήμα του συνεδρίου τη Δευτέρα το βράδυ έθεσε την προθεσμία ολοκλήρωσης της απαιτούμενης μελέτης σε ένα χρόνο από τώρα. Χωρίς σε αυτό το διάστημα να συμπεριλαμβάνονται οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση για να τεθεί σε ισχύ. Κάτι που επιβεβαίωσε χθες και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, μιλώντας για εξελίξεις στο 2018.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΕΤΕ έχει επισημάνει ότι χωρίς επενδύσεις σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων της τάξης των 7 δισ. ευρώ έως το 2021 δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί ο στόχος των 20 δισ. ευρώ ετησίων εσόδων και 35 εκατομμυρίων επισκεπτών που προβλέπεται στον επικαιροποιημένο οδικό χάρτη του για το 2021.

Βελτιώσεις

Παρά τα εμπόδια αυτά, οι επιχειρήσεις του κλάδου και ο ΣΕΤΕ προχωρούν προς τη βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος. Με σύνθημα «η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υποθηκεύει, ούτε να εξαντλεί τις μελλοντικές δυνατότητες της κάθε χώρας», ο ΣΕΤΕ στο συνέδριό του προέταξε τη στρατηγική μιας ολιστικής βιώσιμης ανάπτυξης. Τη διασύνδεση δηλαδή τομέων, όπως της αγροδιατροφής και του πολιτισμού, που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν αλλά και τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία εν γένει. Αξονες που αποτελούν και συστατικά στοιχεία του έργου της Marketing Greece, όπως επεσήμανε η επικεφαλής της, Ιωάννα Δρέττα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή