ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» ξανά από το Βερολίνο για την ελάφρυνση του χρέους

«Φρένο» ξανά από το Βερολίνο για την ελάφρυνση του χρέους

Την ώρα που η κυβέρνηση και οι θεσμοί ξεκινούν σήμερα, στο Χίλτον, τη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση, η Γερμανία έσπευσε να κόψει άλλη μία φορά τη συζήτηση για την πιθανή μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, την οποία είχε ανοίξει, μία μέρα πριν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Πρώτα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση, είπε ο εκπρόσωπος Tύπου του υπουργείου Οικονομικών Ντάνιελ Φέλινγκ, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να προκαταλάβει την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Φέλινγκ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ ότι μέρος των χρημάτων που δεν θα απορροφηθούν από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση ακριβών δανείων της χώρας με δάνεια από τον ESM. Kάτι που προβλέπεται στα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως τα περιέγραφε η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Ο κ. Φέλινγκ, ο οποίος εκτελεί χρέη εκπροσώπου του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κ. Πέτερ Αλτμάγερ, είπε, πάντως, πως μετά το Eurogroup θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα και απέφυγε να απαντήσει ως προς το αν θα χρειαστεί να ψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων του τρίτου μνημονίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέγκλινγκ είχε επίσης υποστηρίξει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, πως οι θεσμοί είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά που κάνει η κυβέρνηση για την τρίτη αξιολόγηση και αν συνεχίσει έτσι, η αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η εκταμίευση είναι πιθανό να γίνει στις αρχές του 2018.

Στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα στο Χίλτον, κορυφαίο θέμα είναι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που έχει σχεδιαστεί για αύριο. Η χθεσινή απόφαση για αναστολή της απεργίας των συμβολαιογράφων τη διευκολύνει, αλλά δεν την εξασφαλίζει. Πηγή των θεσμών εξαρτά από το βήμα αυτό την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff level agreement) έως το Eurogroup της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου.

Στην κυβέρνηση, πάντως, επικρατεί σχετική αισιοδοξία για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης έως το Σάββατο, ενώ οι θεσμοί έχουν στείλει από την Παρασκευή στην ελληνική πλευρά το σχέδιο της τεχνικής συμφωνίας για επεξεργασία. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο σχέδιο υπάρχουν «πολλά, μικρά, τεχνικά σημεία, καθώς και θέματα που αφορούν χρονοδιαγράμματα εφαρμογής», στα οποία υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις επόμενες μέρες.

Η διαπραγμάτευση ξεκινά σήμερα στις 10.30 π.μ. με μια γενική συζήτηση και θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά, ένα από τα κρισιμότερα θέματα.

Στο τέλος της εβδομάδας, εξάλλου, θα ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, το κατά πόσον η κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταθέσει στη Βουλή μία ή περισσότερες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν (π.χ. για τη λήψη απόφασης απεργίας).

Η επίτευξη έστω και της τεχνικής συμφωνίας, πάντως, αποτελεί πρόκληση, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι λιγότερο από το 30% των προαπαιτουμένων έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί να υιοθετήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα –και να ψηφίσει όσα χρειαστεί– έως τις 22 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει πάλι το Eurogroup, με στόχο να ληφθεί τότε απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ. Ισως μάλιστα η δόση αυτή να συνοδεύεται και από ένα πρώτο τμήμα των κεφαλαίων που θα σχηματίσουν το «μαξιλάρι ρευστότητας» ενόψει της επιστροφής της χώρας στις αγορές. Οπως είναι γνωστό, η Κομισιόν έχει αναφέρει στην έκθεσή της, μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, ότι η Ελλάδα θα πάρει 9 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.