ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και μικροί ομολογιούχοι στην ανταλλαγή ομολόγων

Και μικροί ομολογιούχοι στην ανταλλαγή ομολόγων

Ακόμη και μικροί, ιδιώτες ομολογιούχοι, οι οποίοι είχαν υποστεί το «κούρεμα» του PSI το 2012, περιλαμβάνονται στους κατόχους τίτλων που συμμετείχαν στην ανταλλαγή (swap) 20 παλαιών με 5 νέες σειρές του ΟΔΔΗΧ, η οποία ολοκληρώθηκε προχθές.

Συνολικά, η συμμετοχή έφτασε σε ποσοστό 85,76%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΟΔΔΗΧ, ενώ σήμερα θα ανακοινωθούν τα τελικά. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το ποσό που δόθηκε για ανταλλαγή έφτασε τα 25,47 δισ. ευρώ, σε σύνολο 29,7 δισ. ευρώ, το οποίο αντιπροσώπευαν οι 20 παλαιές σειρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους Ελληνες ομολογιούχους (κυρίως τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες) αντηλλάγησαν τίτλοι 15,5 δισ. ευρώ και διακρατήθηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ (μεταξύ αυτών το ομόλογο της Τράπεζας της Ελλάδος) και από τους ξένους αντηλλάγησαν περίπου 10 δισ. ευρώ και διακρατήθηκαν 1,7 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ικανοποίηση και η συναλλαγή χαρακτηρίζεται «απολύτως επιτυχής». Για τους μικροομολογιούχους, όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς ομολόγων, το κίνητρο ήταν αφενός ένα μικρό «δώρο» που δόθηκε σε όλους για την ανταλλαγή, τα λίγο υψηλότερα επιτόκια που παίρνουν άμεσα και κυρίως η προοπτική που ανοίγεται να πουλήσουν τους τίτλους τους, εφόσον θέλουν, δεδομένου ότι οι νέες σειρές αναμένεται να αποκτήσουν υψηλότερη εμπορευσιμότητα.

«Τα παλιά ήταν άχρηστα», λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Κ», κάτοχος παλαιών ομολόγων, τονίζοντας ότι τώρα, όσοι έχουν ανάγκη θα μπορούν να πουλήσουν. Βεβαίως, δεν αλλάζει το δεδομένο της μεγάλης ζημίας που υπέστησαν με το PSI.

Ο διακανονισμός της πρόσκλησης ανταλλαγής αναμένεται να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και έως τότε εκτιμάται από την τραπεζική αγορά ότι ίσως προστεθεί στη συναλλαγή ακόμη ένας αριθμός ενδιαφερομένων.
Με βάση τις προσφορές που έγιναν, τα νέα ομόλογα θα έχουν τα εξής μεγέθη:

1. Η σειρά που λήγει το 2023 θα είναι συνολικού ποσού 4.344.557.124 ευρώ (κουπόνι 3,5%).

2. Η σειρά που λήγει το 2028 θα είναι 5.942.780.424 ευρώ (κουπόνι 3,75%).

3. Η σειρά που λήγει το 2033 θα είναι 6.076.215.808 ευρώ (κουπόνι 3,90%).

4. Η σειρά που λήγει το 2037 θα είναι 4.797.348.697 ευρώ (κουπόνι 4%), και

5. Η σειρά που λήγει το 2042 θα είναι 4.595.803.336 (κουπόνι 4,2%).

Εξοδος στις αγορές

Το swap, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, ήταν μια απολύτως αναγκαία κίνηση, η οποία αναμένεται να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα των ομολόγων και να επιτρέψει τη διαμόρφωση μιας καμπύλης επιτοκίων, που να αντανακλά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, δεν «δοκίμασε» την ανταπόκριση της αγοράς σε απόπειρα νέου δανεισμού εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θα γίνει στα επόμενα βήματα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγραμματιζόμενα επόμενα βήματα έως το τέλος του μνημονίου στις 20 Αυγούστου περιλαμβάνουν:

1. Εκδοση 7ετούς τίτλου, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Εφόσον αυτή γίνει στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, η έκδοση τοποθετείται τον Φεβρουάριο.

2. Εκδοση 3ετούς τίτλου.

3. Εκδοση 10ετούς ομολόγου, που θα αποτελέσει και τη μεγάλη δοκιμασία.

Εφόσον δεν υπάρξει χρόνος για 3 εκδόσεις, επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να εκδοθούν το 7ετές και το 10ετές ομόλογο.