ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον Mount Street για ελληνικά κόκκινα δάνεια

endiaferon-mount-street-gia-ellinika-kokkina-daneia-2222423

«Παρακολουθούμε την ελληνική αγορά με ενδιαφέρον εδώ και πολλά χρόνια και διαπιστώνουμε τώρα την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες για να μειώσουν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιστεύουμε έτσι πως ύστερα από μια μακρά περίοδο υπάρχει πλέον δυναμική τόσο εντός των ελληνικών τραπεζών όσο και μεταξύ ξένων δυνητικών επενδυτών που επιθυμούν να τοποθετήσουν κεφάλαια».

Αυτά σημειώνουν μιλώντας στην «Κ» ο Ραβί Τζόζεφ και ο Πολ Λόιντ, ανώτατα στελέχη και συνιδρυτές της Mount Street, η οποία άνοιξε φέτος γραφεία στην Αθήνα. Αμφότεροι επεσήμαναν, όμως, ότι, αν και πολλά έχουν γίνει από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου, «πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα για τη βελτίωση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων πιστώσεων».

Τα δύο στελέχη της εταιρείας, που ειδικεύεται στην εξυπηρέτηση και ρύθμιση δανείων και σε στρατηγικές αναδιάρθρωσης, αποκαλύπτουν πως οι πελάτες της, επενδυτές που θέλουν να τοποθετήσουν χρήματα στα ελληνικά NPLs, εστιάζουν την προσοχή τους σε τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα, τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτικά δάνεια και περιουσιακά στοιχεία χρηματοδοτικών μισθώσεων.

«Η Mount Street συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και θεσμικών επενδυτών. Εχουμε συζητήσει με αρκετούς από αυτούς τους πελάτες σχετικά με τις στρατηγικές τους για την Ελλάδα», εξηγούν.

Η εταιρεία είναι αυτή τη στιγμή υπεύθυνη για τη διαχείριση προβληματικών δανείων αθροιστικής ονομαστικής αξίας ύψους 48 δισ. ευρώ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και προ ολίγων εβδομάδων ολοκλήρωσε την εξαγορά της EAA Portfolio Advisors από την Erste Abwicklungsanstalt, η οποία είναι η «κακή τράπεζα» της γερμανικής WestLB AG. Εχει δεσμευθεί να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη πλατφόρμα υπηρεσιών διαχείρισης NPL στην Ελλάδα.