Τα κρίσιμα σενάρια του stress test ανακοινώνει η ΕΚΤ

Τα κρίσιμα σενάρια του stress test ανακοινώνει η ΕΚΤ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα έχει προγραμματίσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) να ανακοινώσει τις μακροοικονομικές παραδοχές για το πανευρωπαϊκό stress test των τραπεζών, ωστόσο ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο μετάθεσης της ανακοίνωσης για το τέλος της εβδομάδας.

Στην ανακοίνωση θα περιλαμβάνονται και οι παραδοχές για τις ελληνικές τράπεζες. Από αυτές θα φανεί πόσο αισιόδοξη ή απαισιόδοξη είναι η ΕΚΤ για τα ελληνικά πράγματα, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα του stress test. Αναλυτικότερα, οι ευρωπαϊκές αρχές θα γνωστοποιήσουν στις 7 ώρα Ελλάδος τις μακροοικονομικές παραδοχές για το βασικό και το δυσμενές οικονομικό σενάριο της άσκησης.

Θα περιλαμβάνουν τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για την περίοδο 2018-2020 αναφορικά με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, την εξέλιξη της απασχόλησης και την πορεία των τιμών των ακινήτων τόσο των εμπορικών όσο και των οικιστικών.

Στελέχη εγχώριων τραπεζών εμφανίζονται, ύστερα από αρκετό καιρό, αρκετά αισιόδοξα, υπογραμμίζοντας ότι το νέο stress test –το τρίτο τα τελευταία χρόνια– πραγματοποιείται σε ένα ριζικά βελτιωμένο περιβάλλον για την Ελλάδα και τις τράπεζες. Η οικονομία έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τις συνθήκες του 2015 όταν πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο stress test, ενώ σημαντικά βελτιωμένη είναι η κατάσταση των τραπεζών σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Εξαιρετικής σημασίας είναι η πρόοδος που καταγράφεται στο «μέτωπο» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν το απόθεμα των προβληματικών δανείων ξεπερνώντας μάλιστα τους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο τέλος του 2017, καταγράφεται σημαντική αύξηση των δανειοληπτών με δάνεια σε καθυστέρηση που επιδιώκουν, με δική τους πρωτοβουλία, τη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους.

Το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα για τις τράπεζες και οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι αν οι πλειστηριασμοί δεν λειτουργήσουν ουσιαστικά με σημαντική αύξηση των σχετικών πράξεων, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στο stress test. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε παρέμβασή του σημείωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υπενθυμίζοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων «έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών». Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, σε συνάντηση που είχε στα μέσα Ιανουαρίου με επιτελείς εγχώριων τραπεζών, υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχύνουν άμεσα και σε κάθε κατεύθυνση τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή