Για… εσωτερική χρήση το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης

Για… εσωτερική χρήση το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, αποκαθιστώντας το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από το κείμενο, αλλά και από τις αντιδράσεις των θεσμών, που το έχουν πάρει στα χέρια τους. «Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκαν», ήταν το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους της Ε.Ε., το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche στο σχετικό χθεσινό ρεπορτάζ του. Mάλιστα, το περιοδικό αναφέρει ως ενδεικτικό στοιχείο του επιπέδου του σχεδίου την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι θα προσελκύσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ με τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. «Πρόκειται για απλή διακήρυξη προθέσεων που δεν μπορούν να επαληθευθούν. Η Κομισιόν έστειλε πίσω το κείμενο με πολυάριθμες διορθώσεις και περιμένει βελτιώσεις», αναφέρει το ρεπορτάζ του περιοδικού.

Το κείμενο, που έχει δει η «Κ», δείχνει να απευθύνεται κυρίως σε ένα μόνο από τα τρία «κοινά» που είχε επικαλεστεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: στο εσωτερικό. Οχι στους θεσμούς, ούτε στις αγορές. Eίναι χαρακτηριστικό ότι αφιερώνει ιδιαιτέρως σημαντικό τμήμα του στα εργασιακά, θέλοντας προφανώς να υπενθυμίσει το αριστερό στίγμα της κυβέρνησης και να ξεπλύνει από πάνω της τα τρία σκληρά μνημονιακά χρόνια που προηγήθηκαν. Θέτει, επίσης, τον συνεταιριστικό και τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας, όπως τους ονομάζει, στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του κειμένου, το ολιστικό σχέδιο δεν θα ήταν πλήρες αν δεν περιείχε κι ένα κοινωνικό πυλώνα, όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για αναπτυξιακούς, καθώς οι χαμηλοί μισθοί και η έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων αντιστρατεύονται την παραγωγικότητα. Ετσι, το σχέδιο, μεταξύ των επικείμενων δράσεων «κλειδιά», όπως τις ονομάζει στο σχετικό παράρτημα που το συνοδεύει, περιλαμβάνει:

• Την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την καθιέρωση του κατώτατου μισθού το τρίτο τρίμηνο του 2018.

• Την αποκατάσταση των συμφωνιών συλλογικών διαπραγματεύσεων το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Στο κείμενο επισημαίνεται, μάλιστα, ότι το υφιστάμενο πλαίσιο της αγοράς εργασίας έχει φτάσει τα όριά του, μια διατύπωση που θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ενθουσιάσει το ΔΝΤ, το οποίο πρωταγωνίστησε στις σχετικές ρυθμίσεις και είναι ένθερμος υποστηρικτής της συνέχισής τους.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, το κείμενο επισημαίνει ότι τη δικαιολογεί η βελτίωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Οπως τονίζεται, οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος τις όποιες υπέστησαν οι Ελληνες υπήρξαν έως ένα βαθμό αποτέλεσμα της μείωσης του κατώτατου μισθού το 2012. Η αύξησή του, υποστηρίζεται, θα δώσει κίνητρα στους ήδη εργαζομένους, αλλά και θα συγκρατήσει τη μετανάστευση των νέων και καλά εκπαιδευμένων Ελλήνων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διευκρινίζεται, βεβαίως, ότι το νέο επίπεδο θα προσδιοριστεί μέσω του συστήματος που πρόσφατα βελτιώθηκε και προϋποθέτει μια μελέτη επιπτώσεων στην ανάπτυξη και στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θεσμών υπάρχει ενόχληση για την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης, ακόμη κι αν εφαρμοστεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Κι αυτό, γιατί δείχνει να επιδεικνύει σπουδή για κάτι που οι ίδιοι θεωρούν ότι χρειάζεται προσοχή.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του μνημονίου θα αποκατασταθούν οι αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αυτές οι αρχές θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επ’ ωφελεία όλων των κοινωνικών εταίρων, σε συνδυασμό και με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Κι αυτό, γιατί θα αποκαταστήσουν την ισορροπία δυνάμεων στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και θα ενισχύσουν τον υγιή ανταγωνισμό και θα συμβάλουν στη μείωση των ανισοτήτων, σημειώνει το σχέδιο.

Τα βασικά σημεία του στρατηγικού προγράμματος

Οι βασικές δράσεις του αναπτυξιακού προγράμματος:

• Δημοσιονομικά: μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και της εισφοροαποφυγής, επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις.

• Εργασιακά: τριετές σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό, επιθεωρήσεις εργασίας στη γεωργία, υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, ολοκλήρωση του μηχανισμού ψηφιακού ελέγχου της αγοράς εργασίας.

• Παραγωγικότητα: εθνικό σχέδιο δράσης για τις εξαγωγές και νέο πλαίσιο ιδιωτικών και στρατηγικών επενδύσεων εντός του 2018, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της επιχειρηματικότητας, δημιουργία ενός ελληνικού ιδρύματος έρευνας και ανάπτυξης.

• Επιχειρηματικό περιβάλλον: σύγχρονο σύστημα προσέλκυσης στελεχών στη δημόσια διοίκηση, ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κωδικοποίηση της τεχνολογίας, πλήρη εφαρμογή του συστήματος κινητικότητας και της τοποθέτησης διευθυντών και τμηματαρχών στα υπουργεία (ώς το δ΄ τρίμηνο του 2018), πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος επίβλεψης και ελέγχων της αγοράς, χωροταξικό σχέδιο, μελέτη για την αποκέντρωση της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης.

• Υποδομές και δίκτυα: εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου μεταφορών, του εθνικού σχεδίου για τα logistics, ανάπτυξη των νέων ευρυζωνικών δικτύων, διασύνδεση των νησιών, βελτίωση των λιμενικών υποδομών.

• Κοινωνικά: εφαρμογή πολιτικών για την κοινωνική και συνεταιριστική οικονομία, του εθνικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, διαμόρφωση πολιτικής μικροπιστώσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλες κοινωνικές ομάδες.

• Βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

• Εκπαίδευση: συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης.

• Υγεία: ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου δικτύου, εκλογίκευση των φαρμακευτικών δαπανών.

• Κοινωνική προστασία: συντάξεις σε μια μέρα, σχολικά γεύματα, στεγαστικά επιδόματα, μέτρα για ηλικιωμένους, Ρομά, άστεγους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT