Η κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι δεν θα κάνει πίσω στα συμφωνηθέντα έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως δήλωσε ο ίδιος χθες, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Με τον τρόπο αυτό, ο επικεφαλής του ΕSM διέψευσε, εμμέσως, τις προσδοκίες που καλλιεργούν στελέχη της κυβέρνησης ότι θα βρεθεί τρόπος να μη μειωθούν οι συντάξεις ή να περιοριστεί η έκταση της μείωσής τους από 1/1/2019, αφού –σύμφωνα με πληροφορίες– κατά τις συναντήσεις του με κυβερνητικά στελέχη, κατέστη σαφές ότι μεταξύ των συμφωνηθέντων περιλαμβάνεται και το μέτρο αυτό, όπως και η μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020. Και τα δύο καταγράφονται, άλλωστε, και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή.

Ο κ. Ρέγκλιγκ αναγνώρισε ότι «υπήρχε ανησυχία από τις αγορές και κάποια ευρωπαϊκά κοινοβούλια» για μη τήρηση των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, συνέχισε, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα διαπίστωσε για άλλη μία φορά τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει πίσω, δεν έχω καμία ένδειξη για το αντίθετο».

Τα υπερπλεονάσματα

Εν τω μεταξύ και ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή Τύπου, λίγο μετά, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προκαταβολικά, μέσω μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο ψηφίστηκε προχθές, για το πού θα διατεθούν τα υπερπλεονάσματα.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, τα υπερπλεονάσματα του 2019 (περίπου 700 εκατ. ευρώ) προορίζονται αποκλειστικά για φοροελαφρύνσεις. Στη συνέχεια, το 2020, θα μοιραστούν μεταξύ φοροελαφρύνσεων (75%) και κοινωνικών δαπανών (25%) και το 2021 και το 2022, ισόποσα μεταξύ των δύο. Τα πλεονάσματα του 2018, εξάλλου, είναι μόλις 107 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, επομένως, δεν μπορούν να στηρίξουν φιλοδοξίες αντιστάθμισης των προγραμματισμένων μειώσεων των συντάξεων από 1/1/2019.

Για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι θα είναι αυστηρότερη στην Ελλάδα γιατί έχει πάρει μεγαλύτερα ποσά δανείων από τις άλλες μεταμνημονιακές χώρες και το ύψος του χρέους της είναι μεγαλύτερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει νέο μνημόνιο, καθώς δεν θα υπάρχουν επιπλέον όροι. Θα παρακολουθείται όμως αν τηρούνται οι στόχοι του προϋπολογισμού, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, ενώ θα γίνεται και ανάλυση της αποπληρωμής του χρέους.

Το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, εφόσον αποφασίσει σχετικώς το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα είναι μεταξύ 10 και 12 δισ. ευρώ, είπε, εξάλλου, ο κ. Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για το «μαξιλάρι» ασφαλείας, ενόψει της εξόδου στις αγορές. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το Eurogroup θα είναι πολύωρης διάρκειας, καθώς θα πρέπει να αποφασιστούν τόσο η δόση όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Ο κ. Τσακαλώτος κράτησε χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Πέμπτης, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup του Ιουνίου του 2017 για την ελάφρυνση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή