Ενδιαφέρον ξένων για αγορές χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων

Ενδιαφέρον ξένων για αγορές χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο ενδιαφέρον για την αγορά των κόκκινων δανείων στη χώρα μας εκδηλώνεται από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία ωστόσο διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς το ρίσκο που εμφανίζει η συγκεκριμένη αγορά, στοιχείο που επηρεάζει και την τιμολόγησή της.

Οι επιφυλάξεις έχουν κυρίως να κάνουν με την αποτελεσματικότητα του νομικού οπλοστασίου και το κατά πόσον τα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων όταν πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις, μπορούν να αποδώσουν καρπούς, δηλαδή να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για τη ρύθμιση και την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Από τη συμμετοχή που υπάρχει για τα πακέτα κόκκινων δανείων που βγαίνουν διαδοχικά προς πώληση από τις ελληνικές τράπεζες, προκύπτει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά μένει να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτό θα αποτυπωθεί και στο επίπεδο των τιμών.

Βασικό κριτήριο για την τιμολόγηση των χαρτοφυλακίων είναι αν θα συνοδεύονται από εγγυήσεις, δηλαδή εάν έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα. Η εμπειρία από το «Amoeba» –του χαρτοφυλακίου (ύψους 1,9 δισ. ευρώ) με εξασφαλίσεις που μεταβίβασε η Τράπεζα Πειραιώς– το οποίο πωλήθηκε έναντι 432 εκατ. ευρώ, ανέβασε υψηλά τις προσδοκίες, αλλά στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι το μείγμα των εξασφαλίσεων περιελάμβανε και υψηλής αξίας ακίνητα. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις την υψηλότερη τιμολόγηση μέχρι σήμερα πέτυχε η Εθνική Τράπεζα μέσω του χαρτοφυλακίου «Earth», το οποίο πωλήθηκε στο 6% της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή της αξίας χωρίς τους τόκους, που ήταν 2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο «Venus» που μεταβίβασε η Alpha Bank τιμολογήθηκε στο 4,5% της ονομαστικής του αξίας, που ήταν επίσης 2 δισ. ευρώ. Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι πολλοί επενδυτές σε εκείνη τη φάση ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν και ένα τέλος εισόδου (entry fee) προκειμένου να τοποθετηθούν έγκαιρα στην ελληνική αγορά. Ετσι οι τιμές στον νέο γύρο πωλήσεων που ουσιαστικά τρέχει έως τα τέλη του χρόνου, εξαρτώνται και από τις πρώτες ενδείξεις για τις αποδόσεις που θα έχουν αυτά τα χαρτοφυλάκια. Στην αγορά υπάρχει έντονος προβληματισμός ότι το ρίσκο είναι υψηλό και πως οι αποδόσεις από τη διαχείριση αυτών των πακέτων δεν θα επαληθεύσουν τις αρχικές προσδοκίες των επενδυτών, συμπιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.

Οι πωλήσεις κόκκινων δανείων βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών των τραπεζών, καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο έχει δρομολογηθεί η μεταβίβαση τριών χαρτοφυλακίων, δύο από την Alpha Bank και ενός από τη Eurobank, που θα αποτελέσουν νέο πιλότο και για την υπόλοιπη αγορά. Πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια «Mercury» και «Jupiter», ύψους 1 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ συνολική αξία μαζί με τους τόκους) και 900 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, που πωλεί η Alpha Bank, ενώ στο 1,1 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) είναι η αξία του χαρτοφυλακίου «Zenith» που πωλεί η Eurobank. Να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο «Jupiter» συνοδεύεται με εξασφαλίσεις από μικρά κυρίως ακίνητα και είναι το δεύτερο πακέτο με εγγυήσεις που θα μεταβιβάζεται από ελληνική τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή