ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις για ακριβότερα εισιτήρια στην ακτοπλοΐα λόγω καυσίμων

Πιέσεις για ακριβότερα εισιτήρια στην ακτοπλοΐα λόγω καυσίμων

Την περίοδο 2017-2018 τα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών εκτιμάται πως επιβαρύνθηκαν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων. Με δεδομένο πως προβλέπονται περαιτέρω επιβαρύνσεις στο κόστος κίνησης των ακτοπλοϊκών πλοίων από την επερχόμενη υποχρεωτική χρήση καυσίμων χαμηλού θείου από τον Ιανουάριο του 2020, οι πιέσεις για αυξήσεις στα εισιτήρια και στους ναύλους κλιμακώνονται.

Την προειδοποίηση αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΣΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 25% το 2018 μετά το 29% του 2017. «Το θέμα είναι σοβαρό και δημιουργεί πιέσεις για αύξηση των ναύλων, τις οποίες πιθανόν δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μετά μία δεκαετία, η οποία χαρακτηρίζεται από σταθερούς ναύλους και παροχή εκπτώσεων», ανέφερε μιλώντας σε ημερίδα στη Σύρο. «Ανάλογα με τη γραμμή υπολογίζουμε ότι το 30-50% των επιβατών ταξιδεύει με εκπτωτικά εισιτήρια. Ιδιαίτερα οι νησιώτες και οι τακτικοί επιβάτες με τα προγράμματα πιστότητας που ισχύουν συνήθως δικαιούνται κάποια έκπτωση στις περισσότερες μετακινήσεις τους». Ητοι, μετακινούνται με ναύλους κάτω του λειτουργικού κόστους των εταιρειών.

«Εκτός από τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο λόγω των υποχρεώσεών μας για την κατανάλωση ορθολογικότερων καυσίμων από το 2020 με αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση του κόστους κατά 30%», συμπλήρωσε. Θέση του ΣΕΕΝ για το συγκεκριμένο ζήτημα, της χρήσης δηλαδή καυσίμων περιεκτικότητας σε θείο όχι μεγαλύτερης του 0,5% από 3,5% σήμερα (ή η εγκατάσταση συστημάτων αποθείωσης – scrubbers), είναι πως «η ναυτιλία επιβαρύνεται δυσανάλογα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στη μόλυνση του περιβάλλοντος καθώς συμμετέχει μόλις στο 2% της παγκόσμιας μόλυνσης σε θείο».

Οσον αφορά την επιβατική κίνηση φέτος, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ ανέφερε πως παρουσιάζεται αύξηση του μεταφορικού έργου και σημάδια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Το 2018 αναμένεται αύξηση 3%-5% στο μεταφορικό έργο ύστερα από άνοδο κατά 9,5% το 2017. Το μεταφορικό έργο το 2017 ξεπέρασε τα 17,5 εκατ. επιβάτες και αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 εκατ. το 2018. Επ’ αυτών, δύο επισημάνσεις έχουν ειδική σημασία: Πρώτον, η κίνηση υπολείπεται ακόμη κατά 1,5 εκατ. επιβάτες σε σύγκριση με το 2009, το οποίο σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τουρισμού εξυπηρετήθηκε αεροπορικά, και, δεύτερον, η δρομολόγηση νέων πλοίων τα οποία συμμετείχαν στην αύξηση του μεταφορικού έργου και τα οποία ουσιαστικά απορρόφησαν την ενίσχυση της κίνησης. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις Κυκλάδες, με τις γραμμές των Δωδεκανήσων και της Κρήτης να παρουσιάζουν οριακή αύξηση και του Β. Αιγαίου σημαντική μείωση που ξεπερνάει το 30%.