Αυξήσεις έως 10% στα ενοίκια γραφείων

Αυξήσεις έως 10% στα ενοίκια γραφείων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

«Καλπάζουν» πλέον και τα ενοίκια σύγχρονων γραφειακών χώρων, μετά τα αντίστοιχα των κατοικιών, καθώς έχουν αρχίσει να καταγράφουν πολύ υψηλές αυξήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuations Services, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους η μέση αύξηση αγγίζει το 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις είναι ακόμα υψηλότερες.

Ειδικότερα, στην κατηγορία των αυτοτελών κτιρίων γραφείων με θέσεις στάθμευσης, τα οποία είναι και τα πλέον περιζήτητα μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο άξονας της Λ. Κηφισίας, με σχεδόν 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται σε 10,75 ευρώ / τ.μ. σε μηνιαία βάση. Ακολουθεί ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 8,9% σε 8,5 ευρώ / τ.μ. μηνιαίως.

Αντιστοίχως, στο κέντρο της Αθήνας, όπου επίσης υπάρχει σημαντικό μισθωτικό ενδιαφέρον (αλλά ελάχιστα ακίνητα συνοδεύονται από θέσεις στάθμευσης), η μεγαλύτερη άνοδος με 10,43% σε 13 ευρώ / τ.μ. εντοπίστηκε στα ακίνητα πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Αντιστοίχως, στο Κολωνάκι οι τιμές διαμορφώνονται πλέον σε 17,6 ευρώ / τ.μ. καταγράφοντας άνοδο 9,75% σε ετήσια βάση.

Ετσι ερμηνεύεται και η ανάδειξη των κτιρίων γραφείων ως εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι δαπάνησαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση κυρίως αυτοτελών κτιρίων γραφείων στην Αττική κατά τη διάρκεια του 2019. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 χαρακτηρίστηκε από δύο συναλλαγές χαρτοφυλακίων γραφείων. Η πρώτη, χρονικά, αφορούσε την πώληση πέντε κτιρίων γραφείων από την Alpha Bank αντί ποσού 95 εκατ. ευρώ. Αγοραστής ήταν το διεθνές επενδυτικό fund Brooklane Capital. Αντιστοίχως, η Dromeus Capital των κ. Αχ. Ρισβά και Στ. Αδαμόπουλου επικράτησε σε αντίστοιχο διαγωνισμό της Prodea Investments αποκτώντας τέσσερα κτίρια γραφείων, μισθωμένα όλα στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Το τίμημα για τα κτίρια συνολικής επιφάνειας 37.000 τ.μ. ανήλθε σε 93 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, η ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση, λόγω της απουσίας επενδύσεων επί σειρά ετών, αλλά και η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές των ενοικίων λειτουργούν ως πολύ σημαντικό δέλεαρ για τους επενδυτές.

Οπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της Geoaxis, «σήμερα η αγορά γραφείων εμφανίζει δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά “πρόσωπα”. Στην μια πλευρά βρίσκονται τα ποιοτικά κτίρια γραφείων, τα οποία συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση, σχεδόν ανεξάρτητα από τη θέση τους, και μπορούν να εξασφαλίσουν ενοίκια ακόμα και πάνω από 20 ευρώ / τ.μ. σε μηνιαία βάση.

Στην άλλη πλευρά εντοπίζουμε τα παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα ακίνητα, τα οποία δεν μπορούν να μισθωθούν ούτε αντί ποσών της τάξεως των 5 ευρώ / τ.μ., σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας», σημειώνει ο κ. Ξυλάς. Κατά τον ίδιο, οι διαφορετικές αυτές ταχύτητες στην αγορά θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο του 2020, καθώς η πραγματική οικονομία δεν φαίνεται να ανακάμπτει με την απαιτούμενη ταχύτητα, εξέλιξη που ίσως θα βοηθούσε τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν αυτό το απόθεμα γραφείων χαμηλών προδιαγραφών.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ξυλά, η μεγάλη ετήσια αύξηση που καταγράφηκε το 2019 στα υψηλών προδιαγραφών γραφεία αναμένεται να μην συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, καθώς, πέρα από το σαφώς καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (αύξηση ΑΕΠ, δανεισμός, κόκκινα δάνεια, ανεργία κ.ά.) παραμένουν προβληματικά. «Ως εκ τούτου, εφιστούμε την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στην καλλιέργεια υπέρμετρων φιλοδοξιών που μπορεί μεσοπρόθεσμα να λειτουργήσουν αντίρροπα τροφοδοτώντας μια νέα φούσκα αξιών», καταλήγει ο κ. Ξυλάς.