Η πανδημία δεν σταμάτησε την οικοδομή τον Μάρτιο

Η πανδημία δεν σταμάτησε την οικοδομή τον Μάρτιο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβραδύνθηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες ο ρυθμός αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Πρόκειται για το πρώτο δείγμα επιβράδυνσης της έντονα ανοδικής πορείας που είχε παγιωθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών μηνών (Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος), ως αποτέλεσμα των μέτρων τόνωσης της οικοδομής που ψήφισε η κυβέρνηση, κυρίως της αναστολής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.305 οικοδομικές άδειες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 314,3 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.404,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, σημειώνοντας άνοδο κατά 10,2% στον αριθμό των αδειών, κατά 42% στην επιφάνεια και κατά 55,8% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Αντιστοίχως, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.296 άδειες, που αντιστοιχούν σε 310,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.386,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, καταγράφοντας ετήσια μεταβολή κατά 9,8% με βάση τον αριθμό, κατά 40,6% με βάση την επιφάνεια και κατά 53,8% με βάση τον όγκο. Ωστόσο, τον αμέσως προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο, η αντίστοιχη αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας είχε διαμορφωθεί σε 63,2% με βάση τον αριθμό των αδειών, σε 67,8% με βάση την επιφάνεια και σε 70,3% με βάση τον όγκο.

Στην Αττική, πάντως, η εικόνα είναι αντίθετη, καθώς η άνοδος τον Μάρτιο άγγιξε το 93% με βάση τον όγκο, από αύξηση 71,8% τον Φεβρουάριο. Πέραν της Αττικής, τον Μάρτιο σημαντική άνοδο σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και στη Στερεά Ελλάδα με 80,2%, αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) με 53,2%. Η μεγαλύτερη άνοδος, 287,6%, σημειώθηκε στην Ηπειρο, όπου όμως ο αριθμός των αδειών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το φετινό πρώτο τρίμηνο η συνολική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 42,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 54,8% στην επιφάνεια και κατά 57,2% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Αντιστοίχως, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε άνοδο κατά 42% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 53,2% στην επιφάνεια και κατά 55,6% στον όγκο, σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, τον Απρίλιο και τον Μάιο θεωρείται βέβαιο ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα «ευθυγραμμιστεί» με τις συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της. Μάλιστα, οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου συνηγορούν ότι η οικοδομική δραστηριότητα δεν πρόκειται να επιστρέψει στους ρυθμούς ανόδου των πρώτων μηνών του έτους, τουλάχιστον έως ότου εκπνεύσει το 2020 και αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά ακινήτων, κυρίως όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών. Αν, δηλαδή, δεν αρχίσουν να πωλούνται ακίνητα, έστω με έναν ικανοποιητικό ρυθμό, δύσκολα οι κατασκευαστές θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Απρίλιο 2019 έως τον Μάρτιο 2020, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 18.595 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 4.093 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 17.876 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Απριλίου 2018 – Μαρτίου 2019 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 23,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 20,9% στην επιφάνεια και κατά 20,4% στον όγκο. Η αντίστοιχη αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε σε 24,1% με βάση τον αριθμό των αδειών, 22,7% με βάση την επιφάνεια και 22,8% με βάση τον όγκο.

Συνολικά το 2019, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα είχε εμφανίσει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 13,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 9,2% στην επιφάνεια και κατά 9,8% στον όγκο, σε σύγκριση με το 2018, το οποίο ήταν και το πρώτο έτος που σημειώθηκε μια μικρή έστω αύξηση, από το μακρινό 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή