Ανεκόπη η άνοδος των τιμών στις κατοικίες

Ανεκόπη η άνοδος των τιμών στις κατοικίες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεκόπη  το «ράλι» των τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην ελληνική κτηματαγορά, ένεκα της πανδημίας, χωρίς ουδείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει, αν κι εφόσον θα επανεκκινήσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα που συνάγεται, αναλύοντας τις τάσεις που προκύπτουν από την πορεία των ζητούμενων τιμών μέσω των χιλιάδων ηλεκτρονικών αγγελιών του δικτύου Spitogatos.gr (www.spitogatos.gr), κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Spitogatos, κ. Δημήτρη Μελαχροινό, «όσο και αν έχουμε παρατηρήσει σημαντική αύξηση των προσφερόμενων ακινήτων προς πώληση και κυρίως ενοικίαση, αλλά και πλήρη ανάκαμψη των αναζητήσεων στα brands που διαχειριζόμαστε, οι τάσεις των ζητούμενων τιμών είναι ξεκάθαρα σταθεροποιητικές σε σχέση με τρεις μήνες πριν. Αυτό παρατηρείται τόσο στις πωλήσεις όσο και στις ενοικιάσεις κατοικιών, με κάποιες μικρές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, καθώς η αγορά δείχνει να τηρεί μια στάση αναμονής μετά την άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας (lockdown)».

Ανεκόπη η άνοδος των τιμών στις κατοικίες-1

Το βασικότερο στοιχείο είναι το «φρένο» που μπήκε στην ανοδική πορεία των τιμών σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές ήταν αμετάβλητες, ενώ οριακές αυξήσεις της τάξεως του 0,2% και 0,3% σημειώθηκαν σε βόρεια και νότια προάστια αντίστοιχα. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο τριμήνου καταγράφουν το Νέο Ψυχικό (6,01%), η Νέα Φιλαδέλφεια (5,99%), η Καισαριανή (5,89%), οι Αγιοι Ανάργυροι (4,67%) και το Γαλάτσι (3,92%). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές πώλησης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εντοπίζεται στο Πολύγωνο – Τουρκοβούνια (-8,58%), στη Ροδόπολη (-4,76%), στα Σεπόλια – Σκουζέ (-4,51%), στη Λυκόβρυση (-4,30%) και στον Υμηττό (-3,23%).

Σταθεροποιητικά κινούνται πλέον και τα ενοίκια, παρά τις προσδοκίες ότι ίσως η αυξημένη διαθεσιμότητα κατοικιών, λόγω της αποχώρησης αρκετών ακινήτων από το Airbnb, θα ήταν επαρκής λόγος για να σημειωθούν σημαντικές μειώσεις. Μέχρι στιγμής, οι τιμές έχουν σταματήσει να αυξάνονται με τον καταιγιστικό ρυθμό της διετίας που προηγήθηκε και σταθεροποιούνται στο υψηλό επίπεδο του φετινού πρώτου τριμήνου, χωρίς όμως να αποφεύγονται και στην αγορά αυτή σημαντικές αυξομειώσεις, ανάλογα με την περιοχή.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI (Spitogatos Property Index), οι τρεις νομοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων είναι ο νομός Αχαΐας (6,86%), ο νομός Ιωαννίνων (6,72%) και ο νομός Τρικάλων (6,16%). Οσον αφορά τη σύγκριση τιμών σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ενοικίου παρατηρείται στις Κυκλάδες (17,90%), στον νομό Τρικάλων (14,70%) και στον νομό Ιωαννίνων (11,20%).

Οσον αφορά την Αττική, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, παρατηρήθηκε στα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση στο Πολύγωνο – Τουρκοβούνια (13,2%), στη Δάφνη (12,61%), στα Μελίσσια (12,50%), στην Παιανία (12,43%) και στο Πέραμα (11,54%). Αντιθέτως, πτώση τιμών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σημειώθηκε στις κατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση στη Νέα Ιωνία (-9,61%), στη Νέα Φιλαδέλφεια (-9,41%), στο Μετς – Καλλιμάρμαρο (-7,15%), στο Κέντρο της Αθήνας (-6,76%) και στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (-6,62%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή