Επόμενη στάση… αξιοποίηση ακινήτων

Επόμενη στάση… αξιοποίηση ακινήτων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεργότερη εμπλοκή τους με τη διαδικασία αξιοποίησης της σημαντικής ακίνητης περιουσίας τους δρομολογούν οι αρμόδιες θυγατρικές εταιρείες των εταιρειών συγκοινωνιών μέσων σταθερής τροχιάς, όπως η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, και η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), που αποτελεί τον ενιαίο φορέα διαχείρισης των ΗΣΑΠ, της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) και της ΤΡΑΜ Α.Ε. Αν και η τρέχουσα περίοδος δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων ή για την εξασφάλιση ευνοϊκών όρων μίσθωσης, οι εταιρείες που δρομολογούν αρκετές κινήσεις το επόμενο διάστημα θεωρούν ότι η υψηλή εμπορική κίνηση των ακινήτων τους και οι προνομιακές τους θέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και υψηλή ζήτηση.

Η μεγαλύτερη επένδυση αφορά τη νέα απόπειρα της ΓΑΙΑΟΣΕ να αξιοποιήσει το ακίνητο «φιλέτο» της στον Πειραιά (δίπλα στον υφιστάμενο σταθμό των ΗΣΑΠ). Στόχος είναι η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου συνολικής δομημένης επιφάνειας 37.000 τ.μ., προϋπολογισμού της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός και στο παρελθόν (πριν από την κρίση), ωστόσο εντέλει δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές, παρά το γεγονός ότι η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν μεγάλη. Αιτία ήταν οι επιτρεπόμενες χρήσεις, καθώς είχε προκριθεί η δημιουργία κτιρίου γραφείων, επιλογή όχι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ως εκ τούτου, σήμερα επιχειρείται η ψήφιση ρύθμισης που να επιτρέπει τη χωροθέτηση εμπορικών χρήσεων. Εφόσον ψηφιστεί η απαιτούμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που θα ξεκαθαρίζει τις χρήσεις γης, θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του οικοπέδου των 15 στρεμμάτων για περίοδο τουλάχιστον 30 ετών. Αυτό αναμένεται να συμβεί εντός του προσεχούς διμήνου, με τον στόχο της ΓΑΙΑΟΣΕ να αφορά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του έτους.

Αντίστοιχα, η ΣΤΑΣΥ αναμενόταν χθες να λάβει προσφορές για την ενοικίαση 13 καταστημάτων σε αντίστοιχα ακίνητά της, που βρίσκονται σε σταθμούς του μετρό και των ΗΣΑΠ. Ειδικότερα, 10 καταστήματα βρίσκονται σε σταθμούς των ΗΣΑΠ και τα υπόλοιπα τρία στον σταθμό «Αγιος Αντώνιος» του μετρό. Εφόσον, η εταιρεία λάβει το ελάχιστο ζητούμενο μίσθωμα και στα 13 ακίνητα, θα εξασφαλίσει μηνιαία έσοδα ύψους 8.779 ευρώ ή 105.355 ετησίως. Μάλιστα, η εταιρεία έχει αναπροσαρμόσει προς τα κάτω το ελάχιστο ζητούμενο τίμημα, σε σχέση με πριν από λίγους μήνες (όταν είχε επιχειρηθεί και τότε η εξασφάλιση ενοικιαστών), προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ενδιαφερομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή