Αλαλούμ με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Αλαλούμ με τα ανείσπρακτα ενοίκια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών ακινήτων από τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς οι παραλείψεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφορικά με τη δυνατότητα ή μη εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων έχουν προκαλέσει σύγχυση σε όσους αντιμετωπίζουν το εν λόγω πρόβλημα. Πριν από λίγες μέρες, σε εγκύκλιο που απέστειλε προς τις εφορίες ο γεν. γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, διευκρίνιζε ότι η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων έχει καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται ζήτημα δήλωσης των ανείσπρακτων ενοικίων, καθώς «εισόδημα που δεν εισπράττεται δεν αποτελεί εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να δηλωθεί και να φορολογηθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι δεν διευκρινίζεται αν αυτό ισχύει (εκτός από τη φετινή χρήση) και για τη χρήση του 2013, όταν δηλαδή ήταν σε ισχύ ο προηγούμενος ΚΦΕ, ο οποίος προέβλεπε την εν λόγω διαδικασία εκχώρησης. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν εισέπραξαν οφειλόμενα ενοίκια κατά το 2013, θεωρητικά, έχουν πλέον απολέσει το δικαίωμα της εκχώρησης στο Δημόσιο και είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν κανονικά σαν να τα έχουν εισπράξει. Κινδυνεύουν δηλαδή να χρεωθούν με φόρο 10% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 55% επί του κύριου φόρου, για εισοδήματα που ουδέποτε απέκτησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της αγοράς, το υπουργείο είναι ενήμερο για το ζήτημα και αναμένεται να καταθέσει διορθωτική διάταξη στη Βουλή για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι γνωστό ούτε το πότε θα κατατεθεί η εν λόγω διάταξη αλλά ούτε και το τι θα προβλέπει. Ομως μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα, όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν μπορούν να το πράξουν.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει νέες αλλαγές στην αγορά ενοικίασης, καθώς η κατάργηση της υποχρέωσης δήλωσης ανείσπρακτων ενοικίων από τις αρχές του έτους έχει γεννήσει και φόβους για πιθανή φοροδιαφυγή, μέσω της απόκρυψης εισοδημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η υποχρεωτική εξόφληση των ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος, εφόσον το ύψος του ενοικίου είναι υψηλότερο από 100 ή 150 ευρώ (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα). Εφόσον ο ενοικιαστής δεν προβεί σε τραπεζική κατάθεση, δεν θα θεωρείται ότι το ενοίκιο έχει εξοφληθεί, ενώ θα αποτελεί και φορολογική παράβαση τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα είναι πιο περίπλοκη η όλη διαδικασία, αποθαρρύνοντας τους υποψήφιους φοροφυγάδες από το να δηλώνουν χαμηλότερο τίμημα από το πραγματικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή