Περισσότεροι οι παράνομοι από τους νόμιμους κτηματομεσίτες

Περισσότεροι οι παράνομοι από τους νόμιμους κτηματομεσίτες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οργιο» εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας καταγράφεται σήμερα στον κλάδο των μεσιτών ακινήτων, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας (ΟΜΑΣΕ), ο αριθμός των παράνομων μεσιτών ή παραμεσιτών είναι μεγαλύτερος από τους νόμιμους μεσίτες. Συγκεκριμένα, ενώ επισήμως το επάγγελμα του μεσίτη ασκείται σήμερα από περίπου 4.000 νόμιμους επαγγελματίες πανελλαδικά, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 5.000 επιπλέον άνθρωποι εμφανίζονται στην αγορά ως μεσίτες και διαπραγματεύονται αγοραπωλησίες κι ενοικιάσεις ακινήτων. Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να χάνει ετησίως εκατομμύρια ευρώ φορολογικών εσόδων, ενώ σημαντικές απώλειες έχει και ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών), καθώς ουδείς από τους εν λόγω παραμεσίτες καταβάλλει τις προβλεπόμενες εισφορές.

Πολλές φορές μάλιστα, ακόμα και οι αμοιβές των εν λόγω επαγγελματιών δεν δηλώνονται ποτέ στην εφορία. Οπως καταγγέλλουν νόμιμα μεσιτικά γραφεία, πολλοί πρώην επαγγελματίες καταθέτουν τις άδειές τους και διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αλλά συνεχίζουν κανονικά την παρουσία τους στην αγορά, συχνά με ψεύτικες ταυτότητες ή απλώς χρησιμοποιώντας μεσάζοντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΜΑΣΕ, πριν από την κρίση, ο αριθμός των εγγεγραμμένων μεσιτών στα μητρώα της Ομοσπονδίας ξεπερνούσε τους 8.000. Εξ αυτών, περίπου 3.500 – 4.000 βρίσκονταν στην Αθήνα, 1.800 βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι 2.700 – 3.000 μεσίτες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά 50%, με αποτέλεσμα η περιοχή της πρωτεύουσας να αριθμεί περί τους 1.850 νόμιμους μεσίτες, η Θεσσαλονίκη λιγότερους από 900 και η υπόλοιπη Ελλάδα περίπου 1.200 μεσίτες. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΟΜΑΣΕ, Λευτέρης Ποταμιάνος, «αρκετοί μεσίτες συνταξιοδοτήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ενώ άλλοι αποχώρησαν λόγω αδυναμίας επιβίωσης. Ορισμένοι όμως εξ αυτών παρέμειναν ενεργοί, χωρίς να έχουν και τις αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις». Κατά τον ίδιο, η παραμεσιτεία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς στην αγορά δραστηριοποιούνται πληθώρα μεσιτών χωρίς άδεια, αυτοβαφτιζόμενοι σύμβουλοι επενδύσεων, γραφεία προώθησης ακινήτων, αλλά και συνεργάτες μεσιτικών γραφείων που εργάζονται χωρίς άδεια.

Οπως προκύπτει, ακόμα όμως και αυτοί που παρέμειναν στην αγορά, υιοθέτησαν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, απασχολώντας πλειάδα συνεργατών, που επί της ουσίας ασκούν το επάγγελμα του μεσίτη, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας (ν. 4072/2012), η οποία ορίζει ότι μεσίτης νόμιμος είναι μόνο το φυσικό πρόσωπο που ασκεί με ατομική επιχείρηση τη σχετική δραστηριότητα ή, σε περίπτωση που πρόκειται για εταιρεία, ο νόμιμος διαχειριστής αυτής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αττική λειτουργούν σήμερα τρία μεσιτικά γραφεία, τα οποία απασχολούν περίπου 500 «συνεργάτες». Ουδείς εξ αυτών είναι νόμιμος μεσίτης και ελάχιστοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή