Πτώση τιμών στην κυπριακή αγορά κατοικιών και το πρώτο τρίμηνο

Πτώση τιμών στην κυπριακή αγορά κατοικιών και το πρώτο τρίμηνο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η μείωση των τιμών των κατοικιών στην Κύπρο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate, ο σχετικός δείκτης τιμών κατοικιών RICS για την Κύπρο σημείωσε πτώση της τάξεως του 2,6% για τα διαμερίσματα και 1,4% για τις μονοκατοικίες, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων αγγίζει το 11% και των μονοκατοικιών το 8%.

Αντίστοιχα, με βάση την έκθεση της Δανός & Συνεργάτες, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 4,2% και των μονοκατοικιών κατά 3%, συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι τιμές στη Λευκωσία κυμαίνονται από 1.200 έως 2.500 ευρώ/τ.μ. Στη Λεμεσό, οι κατοικίες πωλούνται από 1.100 ευρώ/τ.μ. έως 6.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Λάρνακα και την Πάφο το κόστος κυμαίνεται από 1.000 ευρώ/τ.μ. έως 2.200 ευρώ/τ.μ. Τέλος, στην Αμμόχωστο οι τιμές πώλησης ξεκινούν από τα 800 ευρώ/τ.μ. και ανέρχονται έως τα 2.200 ευρώ/τ.μ.

Στην ανάλυσή της η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2014 η αγορά ακινήτων της Κύπρου χαρακτηρίστηκε από απουσία συναλλαγών ως αποτέλεσμα της γενικότερης αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην αγορά ενοικίων, όπου πολλοί ιδιοκτήτες προχωρούν σε αιτήματα για την αναδιαπραγμάτευση των μισθωτηρίων συμβολαίων προς τα κάτω ή σπεύδουν να μετεγκατασταθούν σε κατοικίες με χαμηλότερο ενοίκιο.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση των τιμών των εμπορικών ακινήτων. Σύμφωνα με τον δείκτη RICS Kύπρου, οι αξίες των καταστημάτων κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ οι τιμές των γραφείων μειώθηκαν κατά 10%. Πτώση της τάξεως του 12% σε ετήσια βάση σημείωσαν και οι τιμές των αποθηκών/βιομηχανικών ακινήτων της Κύπρου. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η προσφορά εμπορικών ακινήτων είναι πλέον υψηλότερη από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στις τιμές. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα σύγχρονα κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών, τα οποία καταγράφουν κάποια ζήτηση, κυρίως από ξένους ομίλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή