Ενισχύονται τα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά επενδυτικών ακινήτων

Ενισχύονται τα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά επενδυτικών ακινήτων

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από την αγορά επενδυτικών ακινήτων (κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα κ.ο.κ.), όπως προκύπτει από την εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών του κλάδου, με το πέρας του πρώτου εξαμήνου.

Η σταδιακή αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης ευνοεί ιδιαίτερα τον κλάδο των εμπορικών κέντρων, με τα θετικά αποτελέσματα να καταγράφονται ήδη στους ισολογισμούς των εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων.

Αντίστοιχα, η αναχαίτιση της πτωτικής πορείας των αξιών των ακινήτων εισοδήματος έχει αρχίσει πλέον να εδραιώνεται, με αποτέλεσμα οι εταιρείες του κλάδου να καταγράφουν πλέον όλο και λιγότερες λογιστικές ζημίες (και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κέρδη) από την αποτίμηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου τους στην εύλογη αξία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Lamda Development, καθώς η εισηγμένη περιόρισε τις ζημίες του πρώτου εξαμήνου σε 6,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 25,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, όταν και είχε προκύψει εφάπαξ λογιστική χρέωση 11,8 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας από το 20% στο 26%. Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας είχε και η μείωση των ζημιών κατά 11,6 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των ακινήτων του ομίλου στην εύλογη αξία τους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, κατά το πρώτο εξάμηνο, εδραιώθηκε η θετική εικόνα των τριών εμπορικών κέντρων (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall), των οποίων η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 18,6 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 5% σε ετήσια βάση. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην άνοδο των πωλήσεων των καταστημάτων κατά 9% κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ αύξηση της τάξεως του 6% είχε καταγραφεί και κατά τη διάρκεια του περσινού δευτέρου εξαμήνου. Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκε και η επισκεψιμότητα στα τρία κέντρα, καθώς κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 6,5% το φετινό πρώτο εξάμηνο.

Ειδικότερα, η λειτουργική κερδοφορία στο The Mall Athens ενισχύθηκε κατά 12% και ανήλθε σε 6,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, λειτουργικά κέρδη 6,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε το Golden Hall (αύξηση 3%), ενώ τα αντίστοιχα λειτουργικά κέρδη του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκαν κατά 2% σε 5,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών στο Golden Hall αυξήθηκε κατά 11,5%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ενισχύθηκε κατά 14%.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα οικονομικά αποτελέσματα της REDS, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, γεγονός που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις επιδόσεις του εμπορικού πάρκου Smart Park, απ’ όπου άλλωστε προέρχεται το σύνολο του κύκλου εργασιών. Σύμφωνα με την εισηγμένη, κατά το πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 18% σε 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οπως ανέφερε η διοίκηση της REDS, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων του Πάρκου ενισχύθηκε κατά 9%, ενώ η επισκεψιμότητα στο κέντρο αυξήθηκε κατά 20,7%, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Σημειωτέον ότι το ποσοστό κάλυψης των εκμισθώσιμων επιφανειών του Smart Park διαμορφώνεται πλέον σε 98%. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά αποτελέσματα της REDS κατά το συγκεκριμένο διάστημα αυξήθηκαν κατά 69% σε 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι 700.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι επενδύσεις συνεχίζονται, όπως προκύπτει από τις τελευταίες κινήσεις των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου. Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο την εξαγορά της MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ μέσω της σχετικής δημόσιας προσφοράς που έχει υποβάλει, χρησιμοποιώντας την έτσι ως «όχημα» για την εισαγωγή της στο Χ.Α. Αντίστοιχα, η Eurobank Properties μετονομάστηκε πλέον σε Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, προχωρώντας ταυτόχρονα σε μια ακόμα αγορά ακινήτου. Ο λόγος για ακίνητο της Praktiker Hellas, το οποίο αφορά έκταση 36,6 στρεμμάτων στη Μάνδρα Αττικής, επί της οποίας βρίσκεται κατάστημα 12.300 τ.μ. της Praktiker. Μάλιστα, το οικόπεδο διαθέτει και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 2.225 τ.μ. Η Grivalia θα καταβάλει συνολικό ποσό της τάξεως των 6,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία κατέγραψε τα πρώτα της κέρδη (μετά τρεις και πλέον χρήσεις) από την αναπροσαρμογή των ακινήτων της στην εύλογη αξία, καθώς είχε όφελος 2,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 27,6 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ως εκ τούτου, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 24,4 εκατ. ευρώ κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, έναντι ζημιών 8,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αισθητά υψηλότερα κατά 20% ήταν και τα έσοδα από μισθώματα, τα οποία ανήλθαν σε 22,8 εκατ. ευρώ, έναντι 19 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της προσθήκης νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Ερωτήματα πάντως τίθενται για τη μελλοντική πορεία της Trastor ΑΕΕΑΠ, κυρίως όσον αφορά τη δυνατότητα της εταιρείας να προσελκύσει πρόσθετα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Αιτία αποτέλεσε η αρνητική εξέλιξη της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99, που κατέθεσε μεσούσης της εβδομάδας η Pasal Development, η οποία μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς συνθέτουν τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή