Αύξηση συναλλαγών στην Κύπρο

Αύξηση συναλλαγών στην Κύπρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των συναλλαγών κατοικιών κατά 20% αναμένεται να καταγράψει κατά το 2014 η αγορά της Κύπρου, παρότι η χώρα παραμένει σε αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής σε συνεργασία με τους δανειστές της (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ). Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική ανάλυση της Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate, σύμφωνα με την οποία ο συνολικός αριθμός των αγοραπωλησιών σημείωσε ετήσια αύξηση της τάξης του 65,1% για το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η αύξηση των αγορών από Κύπριους άγγιξε το 80,6%, ενώ η αντίστοιχη άνοδος μεταξύ των ξένων αγοραστών ήταν της τάξεως του 33,2%. Ολες οι περιοχές σημείωσαν ετήσια αύξηση, με τη Λευκωσία να έχει τη μεγαλύτερη με 130%, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Ωστόσο, η ανάκαμψη των αγοραπωλησιών από το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδό τους είναι ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία της αγοράς της χώρας, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν και η προσφορά ακινήτων και γης ενισχύεται. Ταυτόχρονα, η ανεργία παρέμεινε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο κατά το τρίτο τρίμηνο και σταθεροποιήθηκε σε 17%-18%. Ετσι, η Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate εκτιμά ότι η μείωση της τοπικής αγοραστικής δύναμης θα συνεχίσει να πιέζει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η ανάκαμψη το 2015 θα είναι συγκρατημένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κατά το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές υποχώρησαν κατά 2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τάση επιβράδυνσης της κάμψης, καθώς ήταν το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης των τελευταίων πέντε τριμήνων (από το πρώτο τρίμηνο του 2013). Σε περιφερειακό επίπεδο, η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των τιμών των διαμερισμάτων καταγράφηκε στην Αμμόχωστο (4,5%), ενώ η Λευκωσία είχε τη μικρότερη μείωση (1,4%). Στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 2,1% και 3,0%, αντίστοιχα. Στην περιοχή της Πάφου οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 2,8%.

Σε ετήσια βάση πάντως, δηλαδή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ο δείκτης τιμών των κατοικιών μειώθηκε κατά 9,1%. Οι τιμές των διαμερισμάτων στις περιοχές της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Πάφου μειώθηκαν κατά 8,5%, 9,2% και 6,9% αντίστοιχα, ενώ στη Λάρνακα η πτώση άγγιξε το 13,2% και στην Αμμόχωστο το 6,4%. Οπως αναφέρει η Δανός/ΒΝP Paribas Real Estate, οι τιμές πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος στη Λευκωσία κοστίζει από 1.300 έως 2.300 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Λάρνακα το αντίστοιχο κόστος ξεκινά από τα 1.000 ευρώ/τ.μ. για δευτερεύουσες τοποθεσίες και μπορεί να ανέλθει έως τις 3.000 ευρώ/τ.μ. για προνομιακά σημεία της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή