REAL ESTATE

«Ανυδρία» στην αγορά εξοχικής κατοικίας

anydria-stin-agora-exochikis-katoikias-2090513

Στάση αναμονής τηρούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ιδίως από τον Απρίλιο και μετά, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για ξένους αγοραστές, οι οποίοι ναι μεν ενδιαφέρονται για την απόκτηση ενός εξοχικού στην Ελλάδα, αλλά αναμένουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας και κυρίως το αν θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη, επομένως και στο ευρώ, προτού προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση.

Αυτό αναφέρουν φορείς της αγοράς, που υποστηρίζουν ότι η ανοδική πορεία του κλάδου των εξοχικών κατοικιών έχει ανακοπεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας των ξένων, που αποτελούν πλέον τη συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών εξοχικών, καθώς οι Ελληνες απέχουν σταθερά τα τελευταία χρόνια από την εν λόγω αγορά. Παράλληλα, φέτος καταγράφονται και ορισμένες ξεκάθαρες τάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μπινιάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), οι τάσεις αυτές είναι δύο και αφορούν κατ’ αρχάς στην «ανοσία» των νησιών της Σαντορίνης και της Μυκόνου απέναντι στην κρίση και την εν γένει αποσταθεροποίηση της οικονομίας και δευτερευόντως στην απουσία Γερμανών ενδιαφερόμενων αγοραστών. Οπως τονίζει ο κ. Μπινιάρης, «η αγορά κατοικίας στη Μύκονο και τη Σαντορίνη μοιάζει σαν να βρίσκεται σε μιαν άλλη χώρα, όχι στην Ελλάδα, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Ακόμη και σήμερα, που πολλοί ξένοι είναι διστακτικοί απέναντι στην ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας, τα δύο αυτά νησιά δεν έχουν καταγράψει ιδιαίτερες απώλειες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αναφορικά τουλάχιστον με τη ζήτηση».

Από την άλλη πλευρά, μία από τις σημαντικότερες αγοραστικές ομάδες, εκείνη των Γερμανών, έχει αποστασιοποιηθεί από την εγχώρια κτηματαγορά. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να συνεχίζουν να επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές, αλλά είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στην απόκτηση ακινήτου, συχνά λόγω του ψυχροπολεμικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα ορισμένοι τουλάχιστον να έχουν φτάσει στο σημείο να φοβούνται τυχόν αντιδράσεις των Ελλήνων κατοίκων μιας εκάστοτε παραθεριστικής περιοχής. Πάντως, μέχρι πρότινος, οι Γερμανοί εξέφραζαν την προτίμησή τους για την απόκτηση κυρίως παλιών ακινήτων σε περιοχές όπως η Μάνη και η Κρήτη, τα οποία αγόραζαν σε πολύ χαμηλό κόστος, της τάξεως των 50.000 – 70.000 ευρώ, με την προοπτική της ανακαίνισης.

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να αφορά σε εξοχικές κατοικίες. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το 2014 εισέρρευσαν συνολικά 250 εκατ. ευρώ, έναντι 168 εκατ. ευρώ το 2013 και 113 εκατ. ευρώ το 2012. Η άνοδος σε σχέση με το 2013 ανήλθε σε 48,8%, ενώ συνολικά την τελευταία διετία, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων ξεπέρασαν το 121%, δείγμα της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί. Μάλιστα, η τάση αυτή διατηρήθηκε και κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, καθώς οι εισροές ανήλθαν σε σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, έναντι 27,6 εκατ. ευρώ, κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η δυναμική αυτή αποτυπώθηκε και στην πορεία των τιμών. Η πτώση των αξιών επιβραδύνθηκε σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για να διαμορφωθεί εν τέλει σε μόλις 5%-6% έναντι του 2013.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, δείγμα των συνθηκών ανάκαμψης που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στον κλάδο.