Υποχώρησαν κατά 3,3% οι τιμές των οικοπέδων στην Αττική

Υποχώρησαν κατά 3,3% οι τιμές των οικοπέδων στην Αττική

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πτωτική πορεία της υπόλοιπης αγοράς ακινήτων ακολουθούν πλέον και τα οικόπεδα, και μάλιστα ακόμα κι εκείνα για τα οποία γίνονταν άτυποι πλειοδοτικοί πλειστηριασμοί πριν από μερικά χρόνια, με τις αντιπαροχές που προσφέρονταν να προσεγγίζουν ακόμα και το 60% υπέρ του οικοπεδούχου. Η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην απουσία κάθε επενδυτικού ενδιαφέροντος για απόκτηση οικοπέδων, ακόμα κι αν πρόκειται για τα ελάχιστα εντός σχεδίου ακίνητα που έχουν απομείνει στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Παρατηρητήριο Τιμών Οικοπέδων της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis Property Valuations, κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο διαπιστώθηκε πτώση των τιμών κατά 3,3% κατά μέσον όρο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πέντε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής που προσφέρουν όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερο δείγμα των επιμέρους χαρακτηριστικών της αγοράς οικοπέδων. Πρόκειται για τις περιοχές του Χολαργού, του Περιστερίου, του Παλαιού Φαλήρου, του Αμαρουσίου (περιοχή Ψαλίδι) και των Αμπελοκήπων. Οπως προκύπτει, τη μεγαλύτερη πτώση με 5% καταγράφουν τα οικόπεδα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, και συγκεκριμένα εκείνα που διαθέτουν συντελεστή δόμησης (Σ.Δ.) 1,4, με τη μέση πιθανή τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε 1.240 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η περιοχή των Αμπελοκήπων (Σ.Δ. 3,6), με πτώση της τάξεως του 3,8% και πιθανή τιμή πώλησης τα 1.830 ευρώ/τ.μ., ενώ έπονται τα οικόπεδα στο Περιστέρι (περιοχή Ανθούπολης) με Σ.Δ. 1,8, όπου η πιθανή τιμή αγγίζει τα 730 ευρώ/τ.μ., υποχωρώντας κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στον Χολαργό, η πτώση διαμορφώνεται σε 2,2%, καθώς για τα οικόπεδα με Σ.Δ. 1,2, η τιμή διαμορφώνεται σε 950 ευρώ/τ.μ., από 970 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τέλος, τα οικόπεδα στο Μαρούσι (Περιοχή Ψαλίδι), με συντελεστή δόμησης 0,8, καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 1,9%, με τις τιμές να διαμορφώνονται σε μόλις 670 ευρώ/τ.μ.

Οπως αναφέρει η Geoaxis, ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε ό,τι αφορά τις αντιπαροχές, οι οποίες έχουν επί της ουσίας απαξιωθεί. «Οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να πετύχουν τα επιθυμητά ποσοστά, και οι κατασκευαστές δεν εκδηλώνουν σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για αντιπαροχές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη μεγάλη δυσκολία διάθεσης των ακινήτων», τονίζει χαρακτηριστικά η Geoaxis στην ανάλυσή της.

Συμπληρώνει δε ότι όσοι ιδιοκτήτες γης διατήρησαν τα οικόπεδά τους μετά το 2006 είναι οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς το συνολικό κόστος για την ανέγερση κτιρίου επί οικοπέδου με αντιπαροχή αυξήθηκε σημαντικά με την επιβολή ΦΠΑ από 1/1/2006 στις παραδόσεις των νεόδμητων ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι ο οικοπεδούχος θα πάρει σήμερα τουλάχιστον ένα διαμέρισμα λιγότερο, σχεδόν σε κάθε περίπτωση οικοπέδου 500-600 τ.μ. Στο πλαίσιο αυτό, την κατιούσα έχουν πάρει οι αντιπαροχές στις περιοχές με μεγάλη προσφορά διαμερισμάτων, ενώ μικρότερες είναι οι μειώσεις στα ακριβά προάστια και επιλεγμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως ο Λυκαβηττός και το Μετς, όπου υπάρχει έλλειψη προσφερόμενων διαμερισμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή