Υψηλότερες αποδόσεις προσφέρουν στους κατόχους τους τα πράσινα κτίρια

Υψηλότερες αποδόσεις προσφέρουν στους κατόχους τους τα πράσινα κτίρια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά οφέλη προσφέρουν σε χρήστες και ιδιοκτήτες τα επαγγελματικά ακίνητα με οικολογικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα πράσινα κτίρια, και μάλιστα όσα φέρουν πιστοποιήσεις τέτοιου χαρακτήρα από τους αρμόδιους φορείς, παρουσιάζουν υψηλότερες πληρότητες, δηλαδή τα προτιμούν οι μισθωτές. Επίσης, προσφέρουν και μεγαλύτερες αποδόσεις που αγγίζουν το 15%, ενώ επιτυγχάνουν και υψηλότερες τιμές ενοικίασης σε ποσοστό που κινείται από 5% έως 9% συγκριτικά με ένα συμβατικό ακίνητο. Αντίστοιχα, ο επενδυτής μπορεί να προσδοκά και σε υψηλότερες τιμές πώλησης, που μπορούν να αγγίξουν ακόμα και το 25% σε σχέση με ένα συμβατικό ακίνητο.

Αυτά ακριβώς τα οφέλη προσδοκά και η διοίκηση της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (πρώην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ) από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης επιλεγμένων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε τρία από τα υφιστάμενα κτίριά της, με το πιο πρόσφατο έργο να αφορά το συγκρότημα γραφείων που βρίσκεται επί των οδών Θεσσαλονίκης, Τεώ και 25ης Μαρτίου στον Ταύρο. Το εν λόγω κτίριο απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία πιστοποίησης LEED Platinum, όντας μάλιστα και το πρώτο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα, που κατακτά τη συγκεκριμένη διάκριση. Πρόκειται για συγκρότημα γραφείων αποτελούμενο από δύο κτίρια, συνολικής επιφάνειας 24.314 τ.μ., αμφότερα εκ των οποίων είναι πλήρως μισθωμένα από τον όμιλο Eurobank.

Οπως τονίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων, μέσω των σχετικών παρεμβάσεων, οι μεν χρήστες εξοικονομούν σημαντικά ποσά ετησίως, από τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, οι δε ιδιοκτήτες/επενδυτές μπορούν να προσδοκούν σε ευκολότερη προσέλκυση πιθανών αγοραστών στο μέλλον και βέβαια με υψηλότερο τίμημα, σε σχέση με ένα ανάλογων προδιαγραφών συμβατικό κτίριο. Σημειώνεται ότι η Grivalia εντός του 2016 σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση και πιστοποίηση τριών ακόμα κτιρίων του χαρτοφυλακίου της. Πριν από μερικές εβδομάδες, η εταιρεία έλαβε επίσης τη χρυσή πιστοποίηση LEED για το κτίριο γραφείων της στην οδό Σωρού στο Μαρούσι, ενώ το πρώτο από τα υφιστάμενα ακίνητα που επιλέχθηκε για τις σχετικές αναβαθμίσεις ήταν το Kifissias Plaza, στη συμβολή των Λ. Κηφισίας και Αγ. Κωνσταντίνου στο Μαρούσι. Εν ολίγοις, συνολικά έξι από τα κτίρια της Grivalia θα έχουν «πράσινο» χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα που έλαβε τη χρυσή πιστοποίηση LEED, που χορηγείται από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (US Green Building Council), είναι το Karela Office Park στην Αττική Οδό, την ανάπτυξη του οποίου ανέλαβε η Dimand και το οποίο σήμερα μισθώνεται εξ ολοκλήρου από τον όμιλο του ΟΤΕ. Το ακίνητο αποκτήθηκε προ διετίας από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή