Επιστροφή, υπό προϋποθέσεις, των ξένων στην αγορά ακινήτων

Επιστροφή, υπό προϋποθέσεις, των ξένων στην αγορά ακινήτων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων αναφορικά με την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων το 2016, μετά το «άνυδρο» 2015, όταν ακόμα και οι Ελληνες θεσμικοί επενδυτές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, απείχαν από οποιαδήποτε κίνηση. Πάντως, σύμφωνα με φορείς του κλάδου, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται εκ νέου αυξημένη κινητικότητα από ξένους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά, κυρίως μέσω της απόκτησης πιθανών χαρτοφυλακίων ακινήτων που θα θελήσουν να πωλήσουν οι τράπεζες, ή μέσω της εξαγοράς χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ή δανείων προς επιχειρήσεις με ενέχυρο ακίνητα. «Αυτήν την περίοδο, επενδυτικές επιλογές, όπως η απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων από κάποια τράπεζα ή η εξαγορά χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενέχυρο ακίνητα, αποτελούν προτεραιότητα για τους ξένους επενδυτές. Ο λόγος είναι ότι είναι σαφώς φθηνότερη μια τέτοια κίνηση, συγκριτικά με το να προβεί κανείς σε απευθείας αγορά ενός μεμονωμένου ακινήτου», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος της Savills Hellas, εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση προέρχεται κυρίως από αμερικανικά επενδυτικά funds, τα οποία έχουν αρχίσει να εξετάζουν εκ νέου την ελληνική αγορά ακινήτων, ιδίως από το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και μετά. Το ενδιαφέρον αφορά τόσο εμπορικά ακίνητα όσο και ξενοδοχειακά ακίνητα, καθώς υπάρχει πρόθεση –που πάντως ακόμα δεν έχει μετουσιωθεί σε πράξη– από τις τράπεζες για πωλήσεις χαρτοφυλακίων αποτελούμενων από 5-10 ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης, δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση για πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι φυσιολογικό, καθώς θα πρέπει να γίνει και το σχετικό «κούρεμα» στην αξία του δανείου.

Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει και ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός διευθυντής της Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate, ο οποίος ανέφερε ότι η αγορά μισθωμένων εμπορικών/επαγγελματικών ακινήτων με απόδοση παρουσίασε στασιμότητα κατά το οκτάμηνο του 2015, αλλά έκτοτε επανακάμπτει, καθώς έχουν πληθύνει οι συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Η βελτίωση αυτή του κλίματος οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση των ενοικίων και στη σταθεροποίηση των αποδόσεων, με αποτέλεσμα και τη μείωση των αξιών, λόγω της κρίσης, καθώς επίσης και στη διαφορά αποδόσεων προς όφελος της ελληνικής επενδυτικής αγοράς. Εν ολίγοις, ο μεγάλος ανταγωνισμός που επικρατεί στις πιο ώριμες αγορές ακινήτων του εξωτερικού έχει συμπιέσει τις αποδόσεις, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να αναζητούν πιο ελκυστικές αποδόσεις σε λιγότερο ώριμες αγορές.

Παρ’ όλα αυτά, η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Αθήνας υποχώρησε φέτος στην 27η και προτελευταία θέση (από την 5η που βρισκόταν πριν από έναν χρόνο), στην ετήσια έκθεση της PriceWaterHouseCoopers (PwC) και του Urban Land Institute (ULI), που εξετάζει τις ελκυστικότερες αγορές για επένδυση ακινήτων το 2016. Πριν από έναν χρόνο ήταν διάχυτη η αισιοδοξία. Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν πάλι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή