«Λαχείο» το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων

«Λαχείο» το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν «λαχείο» αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα στέγασης οικογενειών προσφύγων από τη Συρία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες κενών ακινήτων, οι οποίοι αναζητούν ενοικιαστές για την κάλυψη των δαπανών των κατοικιών τους, όπως η καταβολή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η πληρωμή φόρων από τα ενοίκια του 2015, όσα δηλαδή έχουν εισπράξει. Ωστόσο, όπως προκύπτει, τα ακίνητα που θα χρειαστούν, τουλάχιστον για την Αθήνα, δεν είναι περισσότερα από 300, καθώς το σχετικό πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων αφορά μεν 20.000 ανθρώπους, αλλά κατανεμημένους σε όλη την επικράτεια.

Το ενοίκιο που θα καταβάλλεται ανά ακίνητο ανέρχεται σε 400 ευρώ και προκαταβάλλεται από τις αρμόδιες ΜΚΟ για το σύνολο του έτους, γεγονός που αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για τους ιδιοκτήτες, ενώ παράλληλα οι ΜΚΟ αναλαμβάνουν να καλύψουν και τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ, αλλά και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν. Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα που να είναι άνω των 60 τ.μ., σε καλή κατάσταση, με δυνατότητα φιλοξενίας 4-6 ανθρώπων και χωρίς κληρονομικές εκκρεμότητες ή φορολογικά βάρη. Η χρηματοδότηση γίνεται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και αφορά μόνο πιστοποιημένους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτημα μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αναμένουν την έγκρισή του.

Το σχετικό πρόγραμμα «τρέχει» τον τελευταίο μήνα, και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη από την πλευρά των ιδιοκτητών, ιδίως από εκείνους που διαθέτουν κενά ακίνητα επί σειρά μηνών ή και ετών, χωρίς κάποια προοπτική πώλησής τους. Παράλληλα, και οι μεσίτες καταγράφουν αυξημένη κινητικότητα στην αγορά, καθώς και εκείνοι μπορούν να μεσολαβήσουν για την ενοικίαση των σχετικών ακινήτων. Η σχετική ζήτηση είναι καθοριστική για ορισμένους ιδιοκτήτες, ιδίως για όσους εκμεταλλεύονται περισσότερα του ενός ακίνητα. Εντός των προσεχών εβδομάδων, αναμένεται να προχωρήσει εν τέλει η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση της φορολογίας μισθωμάτων, βάσει της οποίας προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση και από το 33% στο 35% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ ετησίως. Στόχος είναι η είσπραξη 142 εκατ. ευρώ περισσότερων εσόδων από το 2015, όπως προκύπτει και από τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, δεδομένου ότι τα εν λόγω έσοδα έχουν εγγραφεί και στον φετινό προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές ενοικίασης συνεχίζουν να υποχωρούν, καθώς έχουν μειωθεί σε ποσοστό της τάξεως του 20% κατά μέσον όρο πανελλαδικά από τις αρχές του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2015. Η πτώση, πάντως, είναι αισθητά μεγαλύτερη στην Αττική, όπου υπολογίζεται ότι η μέση υποχώρηση των τιμών ενοικίασης κατοικιών προσεγγίζει το 40% από το 2009 μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή