Πάνω 12,6% οι αξίες των ξενοδοχείων

Πάνω 12,6% οι αξίες των ξενοδοχείων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν κατά το 2015 οι αξίες των ξενοδοχείων στην Αθήνα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ξενοδοχείων European Hotel Valuation Index, τον οποίο επιμελείται η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών HVS, η οποία ειδικεύεται στη συγκεκριμένη αγορά. Οπως προκύπτει, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 12,6%, αποτελώντας και τη μοναδική κατηγορία ακινήτων της χώρας, που καταγράφει άνοδο από την αρχή της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα, καθώς τόσο οι τιμές των κατοικιών, όσο και οι αντίστοιχες των γραφείων και των εμπορικών κέντρων/καταστημάτων εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακά ακίνητα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γεγονός που ωθεί προς τα πάνω και τις τιμές. Αλλωστε, όπως διαπιστώνει το σύνολο σχεδόν των αναλυτών της εγχώριας αγοράς ακινήτων, τα ξενοδοχειακά και τουριστικά ακίνητα αναμένεται να βρεθούν και το 2016 στο επίκεντρο της ζήτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της HVS, πέραν των ξενοδοχείων στην Αθήνα, τη μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά σημείωσαν οι τιμές πώλησης των ξενοδοχείων της Μαδρίτης στην Ισπανία, όπου η μέση ετήσια άνοδος ανήλθε σε 14%. Μάλιστα, η Μαδρίτη κατακτά την κορυφή στη σχετική λίστα για δεύτερο διαδοχικό έτος, καθώς και το 2014 είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη. Παράλληλα, όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι αξίες των ξενοδοχείων στην ισπανική πρωτεύουσα παραμένουν αισθητά χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που υπόσχεται πρόσθετες υπεραξίες στο μέλλον.

Τη δεύτερη υψηλότερη άνοδο μετά τη Μαδρίτη σημείωσαν τα ξενοδοχεία στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με 13%, χάρις στην αύξηση της ζήτησης από επενδυτές, την αύξηση των επισκεπτών και στο ότι δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν νέα ξενοδοχεία στο άμεσο μέλλον, γεγονός που υπόσχεται αυξημένα έσοδα για τις υφιστάμενες μονάδες. Ακολούθησαν τα ξενοδοχεία στο Μπέρμιγχαμ της Μεγ. Βρετανίας, με άνοδο της τάξεως του 12,9%, με την ελληνική πρωτεύουσα να κατακτά την τέταρτη θέση. Μετά την Αθήνα, την πέμπτη υψηλότερη άνοδο σημείωσαν οι τιμές των ξενοδοχείων στο Μάντσεστερ της Μεγ. Βρετανίας, με αύξηση κατά 11,6%. Στο σύνολο της Ευρώπης, οι αξίες της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων αυξήθηκαν κατά 5% το 2015.

Πάντως, οι τιμές στις πέντε πόλεις με τα ακριβότερα ξενοδοχεία στην Ευρώπη παρέμειναν αμετάβλητες, με το Παρίσι να διατηρείται στην κορυφή, παρά τη μικρή πτώση των τιμών κατά 0,5% το 2015, εξέλιξη που αποδίδεται στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ακολουθούν το Λονδίνο, η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Ρώμη. Αντίστοιχα, πτώση τιμών σημείωσαν τα ξενοδοχεία στη Μόσχα (13,2%), την Κωνσταντινούπολη (8,9%) και την Αγία Πετρούπολη (2,6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή