Η Αθήνα στις ανταγωνιστικότερες πόλεις στην Ε.Ε. για ενοικίαση πολυτελών γραφείων

Η Αθήνα στις ανταγωνιστικότερες πόλεις στην Ε.Ε. για ενοικίαση πολυτελών γραφείων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο ανταγωνιστικές πόλεις για την ενοικίαση πολυτελών γραφειακών χώρων σε σημεία προβολής προσφέρει πλέον η Αθήνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η κρίση και η έλλειψη ζήτησης έχουν οδηγήσει σε σημαντικές διορθώσεις τις τιμές ενοικίασης. Σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Colliers International που καλύπτει το φετινό πρώτο εξάμηνο, η αθηναϊκή αγορά γραφείων προσφέρει εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, καθώς η μέση τιμή ενοικίασης για κτίρια Α΄ κατηγορίας αγγίζει τα 15 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ κατά μέσον όρο οι τιμές για κτίρια γραφείων Α΄ και Β΄ κατηγορίας σνέρχονται στα 12 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση. Οι δε αποδόσεις διαμορφώνονται στο 8,2% ετησίως.

Πρόκειται για επίδοση που τοποθετεί την Αθήνα στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με το Ζάγκρεμπ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης χαμηλότερα ενοίκια προσφέρονται μόνο στη Σόφια (13 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως) και στο Πόρτο της Πορτογαλίας με 12,5 ευρώ/τ.μ. Επίσης, σε επίπεδο ανάλογο της Αθήνας, μισθώνονται γραφειακοί χώροι σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας και στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Σύμφωνα με την Colliers, κατά το προσεχές 12μηνο, οι τιμές ενοικίασης γραφείων στην Αθήνα αναμένεται να κυμανθούν σταθεροποιητικά, ενώ στα κτίρια χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών, θα εξακολουθήσουν να καταγράφονται πτωτικές πιέσεις.

Ασφαλώς, οι χαμηλές τιμές ενοικίασης γραφείων από μόνες τους δεν αρκούν για να προσελκύσουν περισσότερες επιχειρήσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας μελετών και στρατηγικού σχεδιασμού Z/Yen, η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την 87η και τελευταία θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την ικανότητά της να αποτελέσει ένα διεθνούς εμβέλειας χρηματοοικονομικό κέντρο. Ο δείκτης παγκόσμιων οικονομικών κέντρων (GFCI) κατατάσσει τις πόλεις εξετάζοντας την ανταγωνιστικότητά τους με βάση τις επιδόσεις που εμφανίζουν σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, οι υποδομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και η φήμη. Η τελική θέση της Αθήνας δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς όχι μόνο δεν προσφέρει ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον, αλλά επιπλέον τον τελευταίο χρόνο έχουν επιβληθεί οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων, και ασφαλώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας βιώνει μιαν άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς επιχειρεί να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή