Αργεί η ανάκαμψη των ενοικίων στην αγορά γραφείων

Αργεί η ανάκαμψη των ενοικίων στην αγορά γραφείων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο της σημείο ισορροπίας εκτιμάται ότι βρίσκει η αγορά γραφείων της Αθήνας, έχοντας καταγράψει απώλειες που άγγιξαν ακόμα και το 50% σε ό,τι αφορά τις τιμές των ενοικίων γραφείων χαμηλής ποιότητας σε περιοχές που δεν προσφέρουν καλές προσβάσεις. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, για την περίοδο του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, η μέση τιμή υποχώρησης των ενοικίων διαμορφώθηκε σε 0,5% για τα σύγχρονα αυτοτελή κτίρια γραφείων και σε 0,65% για γραφεία-οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Τη θετικότερη εικόνα καταγράφουν τα κτίρια γραφείων της Λ. Κηφισίας και της πλ. Συντάγματος, ενώ στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση με 1,22% σημειώνουν οι οριζόντιες ιδιοκτησίες (χωρίς θέσεις στάθμευσης) στην περιοχή του Κολωνακίου, όπου η πτώση άγγιξε το 1,22%. Σύμφωνα, πάντως, με τον επικεφαλής της Geoaxis, κ. Γιάννη Ξυλά, η αγορά γραφείων απέχει ακόμα από το να εμφανίσει απτά και κυρίως διατηρήσιμα σημάδια ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον. «Το ποσοστό των κενών χώρων καθίσταται ακόμα πιο ανησυχητικός παράγοντας, που πιέζει περαιτέρω τα ενοίκια και δρα ως ανάχωμα στην ανάκαμψη των αξιών.

Η πλειονότητα των μισθώσεων συνεχίζει να αφορά σε μεταστεγάσεις επιχειρήσεων σε μικρότερα, ή και νεότερα γραφεία», σημειώνει ο κ. Ξυλάς. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός αποθέματος κενών κτιρίων που πολύ δύσκολα θα απορροφηθεί. Ηδη, μάλιστα, ορισμένα τέτοια ακίνητα αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται π.χ. σε μικρά ή μεγαλύτερα ξενοδοχεία, ιδίως σε περιοχές πλησίον του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή με τη μεγαλύτερη πτώση τιμών, ο κ. Ξυλάς εκτιμά ότι τις μεγαλύτερες πιέσεις μεταξύ των υπολοίπων μεγάλων οδικών αξόνων του Λεκανοπεδίου Αττικής, θα συνεχίσει να δέχεται η Λ. Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, κατά το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές ενοικίασης αυτοτελών κτιρίων γραφείων στη συγκεκριμένη λεωφόρο υποχώρησαν κατά 0,9% σε 7,85 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στη Συγγρού, οι τιμές ενοικίασης ανάλογων ακινήτων διαμορφώθηκαν σε 8,3 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,6%), στη Λ. Μεσογείων οι τιμές αγγίζουν πλέον 8 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Λ. Κηφισίας η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 9,6 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή