Αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικούς χώρους γραφείων

Αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικούς χώρους γραφείων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία υποδέχθηκαν το 2018 οι φορείς της αγοράς ακινήτων και δη όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά σύγχρονων γραφειακών χώρων, που ήταν ένας από τους τομείς που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια του 2017. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, η έλλειψη νέων κτιρίων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της ζήτησης, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έχει αρχίσει να ωθεί τις τιμές των ενοικίων προς τα πάνω, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά το 2017 οι εταιρείες μίσθωσαν χώρους γραφείων μεγαλύτερους από εκείνους που κατείχαν μέχρι πρόσφατα. Μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των νέων μισθώσεων αφορούσε τη μετακίνηση σε οικονομικότερα γραφεία, κατά κανόνα μικρότερης επιφάνειας και όχι απαραίτητα σε κτίρια που να βρίσκονται σε σημεία προβολής. Εν ολίγοις, διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια επέκτασης/ανάπτυξης των επιχειρήσεων, καθώς η οικονομία οδεύει και πάλι προς την έξοδό της από την κρίση, όπως δηλαδή είχε αρχίσει να συμβαίνει και προς το τέλος του 2014, πριν από την εκ νέου ύφεση που προέκυψε από την πολιτική αστάθεια και αναζωπύρωση της κρίσης χρέους της χώρας, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, πλέον, ο δείκτης διαθεσιμότητας για σύγχρονους χώρους γραφείων κατηγορίας α΄ (πρόκειται για κτίρια με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές που βρίσκονται σε μεγάλες οδικές αρτηρίες και προσφέρουν εξαιρετικές προσβάσεις) έχει περιοριστεί σε μόλις 3%-5%, ανάλογα με την περιοχή. Αυτός είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους που οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να μετακινηθούν σε νέα γραφεία το πράττουν άμεσα και χωρίς αναβολές, καθώς γνωρίζουν ότι τυχόν αδράνεια θα περιορίσει κι άλλο τις διαθέσιμες επιλογές. Ετσι, με δεδομένη τη διατήρηση της υψηλής ζήτησης για τέτοιους χώρους γραφείων και την ένδεια νέων αναπτύξεων, είναι σαφές ότι οι τιμές ενοικίασης θα αρχίσουν να ακολουθούν ανοδική πορεία σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις.

Οπως αναφέρει η Savills, σήμερα, στον άξονα της Λ. Κηφισίας, που παραμένει ο δημοφιλέστερος μεταξύ των επιχειρήσεων, τα ενοίκια κινούνται από 10 έως 14 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ για ποιοτικότερα γραφεία, το κόστος ξεπερνάει τα 15 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής ζώνη γραφείων, καταγράφονται επίσης θετικά σημάδια, καθώς ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων παραμένει σταθερά κάτω από το 5%, ενώ τα ενοίκια ξεκινούν από τα 17 ευρώ/τ.μ. και ενδέχεται να ανέλθουν μέχρι και τα 23 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τα παραπάνω αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα σύγχρονα κτίρια γραφείων, καθώς για χώρους υποδεέστερων ποιοτικών προδιαγραφών η διαθεσιμότητα εξακολουθεί να είναι υψηλή, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ζήτησης. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, δεδομένης και της δυσκολίας μετατροπής τους σε σύγχρονα κτίρια γραφείων, αναζητούνται ήδη εναλλακτικές και πιο ελκυστικές προτάσεις από επενδυτικής σκοπιάς. Για παράδειγμα, ορισμένα ακίνητα μετατρέπονται σε επιπλωμένα συγκροτήματα διαμερισμάτων ή σε μικρά ξενοδοχεία με τον χαρακτήρα boutique, τα οποία αξιοποιούνται για τη φιλοξενία ξένων επισκεπτών, στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών. Μια από αυτές τις κινήσεις έχει πραγματοποιηθεί από τη Zeus International, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα τη λειτουργία ενός συγκροτήματος 30 διαμερισμάτων, σε ακίνητο επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 29 στο κέντρο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή