COP28: Η ηγετική παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας στο Ντουμπάι

COP28: Η ηγετική παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας στο Ντουμπάι

Δυναμική ήταν η παρουσία της Ενωσης Ελληνων Εφοπλιστών στη Σύνοδο Κορυφής με τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον της ναυτιλίας», που διοργάνωσε το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 300 ηγετικές προσωπικότητες και κυβερνητικοί παράγοντες της ναυτιλίας και της ενέργειας από 30 χώρες έδωσαν το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής με τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον της ναυτιλίας», που διοργάνωσε το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο, ενώ δυναμική ήταν η παρουσία της Ενωσης Ελληνων Εφοπλιστών.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου στο Μουσείο του Μέλλοντος στο Ντουμπάι, στο πλαίσιο του COP28, η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, έθεσε τα δεδομένα και την πραγματική διάσταση των προκλήσεων της παγκόσμιας ναυτιλίας, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, στον στόχο της ενεργειακής μετάβασης.

Ειδικότερα, η κ. Τραυλού έστειλε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας για την πορεία της απανθρακοποίησης του κλάδου. Ενα οικουμενικό μήνυμα που αφορά στην επιτακτική ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων μερών της ναυτιλιακής αλυσίδας για την επίτευξη των στόχων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Τόνισε την ανάγκη συγκεκριμένης προσέγγισης από τις κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η πρόεδρος της ΕΕΕ απηύθυνε δημόσια πρόσκληση προς τις κυβερνήσεις των κρατών για ενεργή και αποτελεσματική υποστήριξη του φιλόδοξου έργου του ΙΜΟ, ώστε να υπάρξει σύγκλιση όλων των απόψεων προς τον κοινό στόχο. 

COP28: Η ηγετική παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας στο Ντουμπάι-1
Φωτογραφία: Union of Greek Shipowners

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κ. Τραυλού σημείωσε πως «ο χρόνος περνά, με τις μεγάλες προκλήσεις να παραμένουν και νέες να αναδύονται». Οπως είπε, εάν καταφέρουμε να συνεργαστούμε για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, η επιβράβευση θα είναι μεγαλύτερη από την «πράσινη» ναυτιλία, γιατί θα αφορά στην «πράσινη» μετάβαση του συνόλου των βιομηχανιών.

«Δεν μπορούμε καν να συζητήσουμε, πόσο μάλλον να πετύχουμε, μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση χωρίς τη ναυτιλία και τον ρόλο της ως καταλύτη σε κάθε πτυχή της κοινωνικοοικονομικής αλλαγής και προόδου», υπογράμμισε.

«Με αφετηρία το γερό θεμέλιο που έχουμε οικοδομήσει, μας καλώ όλους να συνεργαστούμε πιο στενά από ποτέ, για το μέλλον αυτό. Το μέλλον της ναυτιλίας. Το μέλλον του κόσμου μας. Η ναυτιλία οδηγούσε πάντα τις εξελίξεις. Συνέβαλε στην παγκόσμια αλλαγή με αποφασιστικότητα και όραμα. Τώρα, καλούμαστε να εμπνεύσουμε και να ηγηθούμε, για άλλη μια φορά. Η ναυτιλία ανέκαθεν έχτιζε γέφυρες για ανάπτυξη και ευημερία. Αυτός είναι ο σκοπός μας, το καθήκον μας και η δέσμευσή μας στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις εργασίες της Συνόδου, το «παρών» έδωσε ο επίσης ο γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΕΕ, αλλά και πρόεδρος της Intercargo, Δημήτριος Ι. Φαφαλιός, ο οποίος συμμετείχε σε κύκλο συζήτησης με θεματική τον καθοριστικό ρόλο των ναυτικών για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη ναυτιλία. 

Στην παρέμβασή του, ο κ. Φαφαλιός αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 που εξασφάλισε την απρόσκοπτη μεταφορά βασικών αγαθών ανά τον κόσμο εν μέσω lockdowns. Ακόμα και τότε, ωστόσο, η ναυτιλιακή βιομηχανία έπρεπε να παρέμβει στις κυβερνήσεις για να αναγνωριστούν οι ναυτικοί ως key workers.

COP28: Η ηγετική παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας στο Ντουμπάι-2
Φωτογραφία: Union of Greek Shipowners

«Η αναβάθμιση του επαγγέλματος του ναυτικού είναι απαραίτητη», τόνισε ο κ. Φαφαλιός, «για τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού και την προσέλκυση νέων στο επάγγελμα». Κλείνοντας, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των νηογνωμόνων και κυρίως των ναυπηγείων, στην κατασκευή πλοίων που θα διασφαλίζουν την υγεία των εργαζόμενων και θα προσφέρουν ένα φιλικότερο περιβάλλον διαβίωσης στα πληρώματα.

Στο πλαίσιο της συνόδου ο Ελληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέδειξε τη σημασία που διαδραματίζει η δια-τομεακή συνεργασία για την επίτευξη του στόχου της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Υπερθεμάτισε την ανάγκη να συνεργασθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (παραγωγοί ενέργειας, κατασκευαστές εξοπλισμού, λιμενικές αρχές, εφοπλιστική κοινότητα κ.ά.), για την ανάπτυξη ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων λύσεων. 

COP28: Η ηγετική παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας στο Ντουμπάι-3
Φωτογραφία: Union of Greek Shipowners

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της Συνόδου, η πρόεδρος της ΕΕΕ είχε σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων και επαφών με αξιωματούχους, αλλά και θεσμικούς παράγοντες του ναυτιλιακού κλάδου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, η κ. Μελίνα Τραυλού συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον εκλεγμένο νέο γενικό γραμματέα του ΙΜΟ, Αρσένιο Ντομίνγκεζ Βελάσκο, την πρόεδρο της Ενωσης Γερμανών Εφοπλιστών (VDR), Γκάμπι Μπορνχάιμ, τη νέα πρόεδρο από 1/1/2024 της Ενωσης Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων, Καρίν Ορσέλ, καθώς και τον πρόεδρο του BIMCO, Νίκο Σούες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή