Χτίζουν νέες υπεραξίες τα μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών
χτίζουν-νέες-υπεραξίες-τα-μεγάλα-συγκ-562700419

Χτίζουν νέες υπεραξίες τα μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών

Η ευκολία με την οποία απορροφώνται ακίνητα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχει ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να ξεκινούν όλο και περισσότερα έργα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Νίκος Ρουσάνογλου
Ακούστε το άρθρο
SPECIAL REPORT
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Το «Ελ Ντοράντο» του real estate
  1. Το ράλι στις τιμές σε ένα από τα πλέον περιζήτητα «φιλέτα» σε παγκόσμιο επίπεδο
  2. Προορισμός υψηλού κύρους για τουρίστες και ψηφιακούς νομάδες
  3. Χτίζουν νέες υπεραξίες τα μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών
  4. Τα πολυτελή ακίνητα στα «ραντάρ» του διεθνούς «τζετ σετ»

Το επενδυτικό «Ελ Ντοράντο» της Αθηναϊκής Ριβιέρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ήδη από το 2019, όταν η οικονομία της χώρας ξεκίνησε να ανακάμπτει με ταχύτερο ρυθμό και αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη πολλών ξένων επενδυτών στις προοπτικές της Ελλάδας.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι χαμηλές τιμές που επικρατούσαν εκείνο το διάστημα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν πολλές νέες κατασκευές νεόδμητων κατοικιών, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν πολυτελή χαρακτηριστικά. 
Η ευκολία με την οποία απορροφώνται ακίνητα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ή ακόμα και εκατ. ευρώ, έχει ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να ξεκινούν όλο και περισσότερα έργα, παρότι το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί κατά περίπου 40-50% την τελευταία διετία. Οι κατασκευαστές γνωρίζουν ότι έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την αξιοποίηση των ακινήτων τους, είτε π.χ. μέσω της απευθείας πώλησης σε αγοραστές που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν είχαν την Ελλάδα και την Αθήνα στον «χάρτη» τους, είτε μέσω της μακροχρόνιας ενοικίασης, ή ακόμα και μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Πολλοί ξένοι επενδυτές, μεταξύ αυτών και αρκετοί που αξιοποίησαν το πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής «Χρυσή Βίζα», προχώρησαν σε αγορές κατοικιών στα νότια προάστια με την προσδοκία της μακροχρόνιας εκμετάλλευσης.

Παράλληλα όμως παρατηρείται κι άλλο ένα φαινόμενο, που αφορά στην ενοικίαση σύγχρονων ακινήτων και σε σημεία πιο κοντά στον αστικό ιστό. Ιδίως στο Ελληνικό καταγράφονται πολύ υψηλές τιμές ενοικίασης, εφάμιλλες ακριβότερων περιοχών. Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία του Spitogatos (www.spitogatos.gr), σύγχρονα ακίνητα (της τελευταίας 10ετίας) εμφανίζουν φέτος ζητούμενες τιμές ενοικίασης της τάξεως των 16,7 ευρώ/τ.μ. Πάντως, οι τιμές εμφανίζουν διορθωτική τάση, έχοντας υποχωρήσει από τα 19,5 ευρώ/τ.μ. του 2019. Αποτελούν όμως μια έμπρακτη απόδειξη της επενδυτικής δραστηριότητας των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα νεόδμητο ακίνητο στο Ελληνικό μισθώνεται 40% περισσότερο ή σχεδόν 5 ευρώ/τ.μ. περισσότερο, συγκριτικά με τον μέσο όρο του συνόλου των κατοικιών στην ίδια περιοχή. Αντίστοιχα, στο Παλαιό Φάληρο, η απόκλιση αγγίζει το 23% και στη Γλυφάδα το 28,7%.
Ετσι, πολλοί ξένοι επενδυτές, μεταξύ αυτών και αρκετοί που αξιοποίησαν το πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής «Χρυσή Βίζα», προχώρησαν σε αγορές κατοικιών πέριξ του Ελληνικού και γενικότερα στα νότια προάστια, με την προσδοκία της μακροχρόνιας εκμετάλλευσης και ίσως μεταγενέστερα της πώλησης, ώστε να κεφαλαιοποιήσουν τις υπεραξίες που έχουν καταγραφεί στο μεσοδιάστημα. Αλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, οι αποδόσεις των νέων κατασκευών είναι υψηλότερες, λόγω των υψηλότερων ενοικίων

Σημαντικά υψηλές είναι και οι αποκλίσεις των ζητούμενων τιμών πώλησης των σύγχρονων κατοικιών, συγκριτικά με τον μέσο όρο του συνόλου των κατοικιών στην εκάστοτε περιοχή. Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στην Ανάβυσσο, με 36,35%, ή 800 ευρώ/τ.μ. περισσότερα, συγκριτικά με τον συνολικό μέσο όρο. Η μέση ζητούμενη τιμή για ένα σύγχρονο ακίνητο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.200 ευρώ/τ.μ. που είναι ο μέσος όρος. Αντίστοιχα, στη Γλυφάδα ένα νέο ακίνητο πωλείται 30% περισσότερο (1.344 ευρώ/τ.μ.!) από τον μέσο όρο. Στη Βούλα, η απόκλιση είναι ακόμα μεγαλύτερη αγγίζοντας το 35%, ή 1.750 ευρώ/τ.μ. περισσότερα από τον μέσο όρο. 
Το γεγονός ότι πλέον η επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει το επενδυτικό «ρεύμα» προς τα νότια προάστια και την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Επίσης στο επίκεντρο θα βρεθούν τέσσερα νέα οικιστικά έργα, τα οποία θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τους επόμενους μήνες, αποτελούμενα από συνολικά 1.230 ακίνητα, μικτής πωλούμενης επιφάνειας 153.300 τ.μ.

Πρόκειται για τέσσερα νέα συγκροτήματα, με τις επωνυμίες Neighborhood Retail, Mainstream Alimos, Mainstream Posidonos και High-Rise (πύργος 50 μέτρων). Στον πύργο θα φιλοξενούνται 251 διαμερίσματα, στο Mainstream Alimos και στο Mainstream Posidonos από 432 διαμερίσματα και στο Neighborhood Retail άλλες 115 κατοικίες, ενώ η μέση τιμή πώλησης θα διαμορφωθεί σε περίπου 7.630 ευρώ/τ.μ.

Στη δημιουργία ενός συγκροτήματος κατοικιών προχωρά και το επενδυτικό σχήμα των εταιρειών Hines (αμερικανικός όμιλος ανάπτυξης ακινήτων) και Henderson Park (επενδυτικός όμιλος με έμφαση στον τομέα της φιλοξενίας). Ο λόγος για το Project Voula, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός των προσεχών εβδομάδων, προβλέποντας την ανάπτυξη περίπου 350 πολυτελών κατοικιών. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή