Τα πολυτελή ακίνητα στα «ραντάρ» του διεθνούς «τζετ σετ»

Τα πολυτελή ακίνητα στα «ραντάρ» του διεθνούς «τζετ σετ»

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα «ταράζει τα νερά» του real estate, εντός και εκτός συνόρων, καθώς προσελκύει επενδυτές που μέχρι σήμερα αγόραζαν ακίνητα σε περιοχές όπως οι Κάννες, η Καραϊβική, το Σαν Τροπέ και η Νίκαια

τα-πολυτελή-ακίνητα-στα-ραντάρ-του-δ-562701895
SPECIAL REPORT
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Το «Ελ Ντοράντο» του real estate
  1. Το ράλι στις τιμές σε ένα από τα πλέον περιζήτητα «φιλέτα» σε παγκόσμιο επίπεδο
  2. Προορισμός υψηλού κύρους για τουρίστες και ψηφιακούς νομάδες
  3. Χτίζουν νέες υπεραξίες τα μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών
  4. Τα πολυτελή ακίνητα στα «ραντάρ» του διεθνούς «τζετ σετ»

Σε έναν από τους προορισμούς των επενδυτών πολύ υψηλής οικονομικής επιφάνειας εξελίσσεται πλέον η Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Τα τελευταία χρόνια, η ευρύτερη περιοχή έχει αρχίσει να «ταράζει τα νερά» του διεθνούς real estate, καθώς η εγγύτητά της με αξιοθέατα, όπως η Ακρόπολη και φυσικά η θάλασσα, έχουν τοποθετήσει την περιοχή στο «ραντάρ» ανθρώπων, που μέχρι σήμερα αγοράζουν ακίνητα σε περιοχές όπως οι Κάννες, η Καραϊβική, το Σαν Τροπέ, το Σαν Μορίτζ, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Νίκαια και άλλοι προορισμοί του διεθνούς «τζετ-σετ». 
Στην Ελλάδα, τέτοιος προορισμός ήταν μέχρι πρότινος η Μύκονος και δευτερευόντως και η Σαντορίνη, όπως επίσης και επιλεγμένα ακίνητα στην Κέρκυρα και τη Ρόδο. Πλέον, όπως σημειώνει πρόσφατη έρευνα του ελληνικού τμήματος διεθνούς οίκου, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα ζήτησης από ξένους αγοραστές υψηλής οικονομικής επιφάνειας (High Net Worth Individuals – HNWI), η Αθηναϊκή Ριβιέρα βρέθηκε για πρώτη φορά πάνω από τη Μύκονο, καταγράφοντας αύξηση της ζήτησης κατά 25% σε σχέση με πέρσι.

Ακίνητα μπροστά στη θάλασσα, ακίνητα στον –αυτόνομο πλέον– αθηναϊκό προορισμό βρίσκονται στο επίκεντρο. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε μια περίοδο επιλεκτικών αγοραστών, καθώς το ενδιαφέρον για αγορά υπάρχει και είναι έντονο, ωστόσο οι πωλήσεις ολοκληρώνονται μόνο για εκείνα τα ακίνητα που πληρούν όλα τα κριτήρια στο μυαλό ενός απαιτητικού αγοραστή. Πρόσφατες συναλλαγές έχουν γίνει σε τιμές της τάξεως των 10.000 ευρώ/τ.μ. σε περιοχές, όπως η Βούλα. Αυτές αφορούσαν πολυτελή ακίνητα επιφάνειας από 200 έως 300 τ.μ. 

Η όλο και υψηλότερη απήχηση των πολυτελών κατασκευών, ιδίως στα δημοφιλέστερα τμήματα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αποτυπώνεται και στις τιμές. Με βάση τα στοιχεία του Spitogatos (www.spitogatos.gr), η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης πολυτελών κατοικιών στη Βουλιαγμένη έχει αυξηθεί κατά 19% τον τελευταίο χρόνο, σε 7.400 ευρώ/τ.μ. Αύξηση κατά 11% σε 3.700 ευρώ/τ.μ. καταγράφεται και στην περιοχή της Βάρκιζας, ενώ στη Βούλα η αύξηση αγγίζει το 14% σε 5.160 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόκλιση των τιμών πώλησης των πολυτελών κατοικιών, σε σχέση με το σύνολο των πωλούμενων ακινήτων στην ίδια περιοχή. Για παράδειγμα, στη Γλυφάδα, η μέση τιμή μιας πολυτελούς κατοικίας κοστίζει 18,3% περισσότερο, ενώ στην Ανάβυσσο η απόκλιση είναι 19%. Στο Ελληνικό, οι πιο πολυτελείς και ποιοτικές κατασκευές πωλούνται 16% περισσότερο, ενώ στα Καλύβια 22,45% περισσότερο. 
Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης τέτοιων ακινήτων, κάτι ίσως που εξηγεί και τη σημαντική άνοδο της ζήτησης, καθώς τέτοια ακίνητα είναι πλέον σε θέση να αποφέρουν και σημαντικά υψηλότερα έσοδα. Η απόκλιση στο Ελληνικό αγγίζει το 36,5% υπέρ των πολυτελών κατοικιών, καθώς η μέση ζητούμενη τιμή μίσθωσης αγγίζει τα 16,2 ευρώ/τ.μ., έναντι 11,9 ευρώ/τ.μ. μιας τυπικής κατασκευής στην ίδια περιοχή. Στη γειτονική Γλυφάδα, οι πολυτελείς κατασκευές παρουσιάζουν μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 18,2 ευρώ/τ.μ., ή 33,7% περισσότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιοχής. 
Είναι λοιπόν προφανές ότι τα ακίνητα αυτά θα συνεχίσουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο Ελλήνων όσο και ξένων αγοραστών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή