Τα τσίπουρα που βάζουν κάτω το κονιάκ

Τα τσίπουρα που βάζουν κάτω το κονιάκ

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαλεχτά στέμφυλα, φροντισμένες αποστάξεις, παλαίωση σε επιλεγμένα δρύινα βαρέλια και έμπειρο χαρμάνιασμα. Αυτά τα παλαιωμένα αποστάγματα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα καλό ουίσκι, ένα παλαιωμένο ρούμι. Κάποια μπορούν να συγκριθούν και με κονιάκ.

Παλαιό Τσίπουρο, Μαρκόγιαννη

Ένα εκλεκτό απόσταγμα που σχεδιάστηκε με προσοχή στη λεπτομέρεια. Παράγεται από στέμφυλα των οικογενειακών αμπελώνων και ωριμάζει για 18 μήνες σε βαρέλια. Μύτη με γενναίες δόσεις από γιασεμί, βανίλια, ξερά βερίκοκα, μέλι, τζίντζερ και μαύρη σοκολάτα. Στόμα ντελικάτο και ταυτόχρονα απολαυστικά πικάντικο. Ν. Μ. Greece and Grapes, Wine Kingdom

Παλαιωμένο Καρδάση

Ο Κώστας Καρδάσης είναι ένας από τους πιο αξιόλογους αποσταγματοποιούς. Το δικό του παλαιωμένο είναι μονοποικιλιακό από Μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου, διπλής απόσταξης. Ωριμάζει μέχρι 24 μήνες σε νέα γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια. Το τελικό απόσταγμα είναι ένα φίνο blend των δύο τύπων βαρελιών, με διακριτική γεύση σοκολάτας, βανίλιας και μόκας, και ταιριάζει εξαιρετικά με πικρή σοκολάτα με πορτοκάλι, αλλά και με πικάντικους ξηρούς καρπούς. Ν. Δ. Κύλιξ, Ανθίδης, σε μεγάλα ΑΒ Βασιλόπουλος, στην Κάβα Βουζουνεράκης στη Θεσσαλονίκη και σε ηλεκτρονικές κάβες

Dark Cave, Τσιλιλή

Στέμφυλα από υψηλής ποιότητας θεσσαλικά σταφύλια αποστάζονται σε μικρούς άμβυκες και παραμένουν σε παλιά γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια του Vinsanto. Ένα μεγάλο τσίπουρο σε μια μυστήρια, σκούρα φιάλη, με περιπετειώδη μύτη, γεμάτη δαμάσκηνα, σταφίδες, φλούδες περγαμόντου και σοκολάτα, με στόμα ρωμαλέο, ταυτόχρονα ρουστίκ και φινετσάτο. Ν. Μ. Vinoterra, Κύλιξ, My Market, κατάστημα «Γαστρονόμος», ΑΒ Βασιλόπουλος, House of Wine, Cava Halari

Golden Drop, Κωστέα

Ένα καλαματιανό μαλακό τσίπουρο, φτιαγμένο από αποστάγματα Αγιωργίτικου, Μοσχοφίλερου και Ροδίτη, ωριμασμένων για 24 μήνες σε βαρέλια limousine. Το blending τους πετυχαίνει υποδειγματική φινέτσα, που μεταφράζεται σε αρώματα εσπεριδοειδών, μαρμελάδας και ξηρών καρπών, και σε στόμα βουτυράτο και πικάντικο. Ν. Μ. Κάβα Οινογνωσία (Σπάρτη), Ανθίδης, Greece and Grapes

Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν Παρπαρούση

Ένα Eau de Vie de Vin από σταφύλια ποικιλίας Σιδερίτη είναι το εκλεκτό απόσταγμα της οικογενειακής ποτοποιίας. Η φινετσάτη προσωπικότητά του προκύπτει από χαρμάνια νέων και παλαιών γαλλικών βαρελιών ηλικίας από 5 έως 12 ετών. Πρόκειται για ένα πολύ σικάτο ποτό, με γλυκά αρώματα φρούτων, βανίλιας και καραμέλας. Ν. Δ. Cellier, Ανθίδης, Θανόπουλος, κατάστημα «Γαστρονόμος», House of Wine, Cava Halari

Παλαιωμένο Τσίπουρο Σιγάλα

Διπλοαποσταγμένα στέμφυλα Ασύρτικου και Μαυροτράγανου, που ωριμάζουν για τρία χρόνια μέσα σε πρώην βαρέλια Vinsanto, στα κελάρια του οινοποιείου Σιγάλα, κάτω από τα ηφαιστειογενή χώματα της Σαντορίνης. Χρυσαφένιο, με έντονους δρύινους και γλυκοπικάντικους χαρακτήρες. Πίνεται σε χαμηλά ποτήρια του ουίσκι, χωρίς καθόλου πάγο. Ν. Μ. House of Wine, Greece and Grapes, Oak

Παλαιωμένο τσίπουρο Navarino Vineyards

Φτιαγμένο με εμπειρία, από στέμφυλα βιολογικών γέρικων αμπελώνων της Costa Navarino, αυτό το τσίπουρο ωριμάζει για έναν χρόνο σε δρύινα βαρέλια. Γίνεται πλούσιο και μεστό, με στρογγυλάδα και πικάντικη επίγευση χαμομηλιού και βανίλιας, σταφίδας και περγαμόντου. Σπέσιαλ απεριτίφ, αλλά και συνοδός καπνιστών αλλαντικών και ψαρικών. Ν. Μ. Greece and Grapes

Τσίπουρο, Οικογένεια Σπυρόπουλου

Περνάει αρκετό χρόνο σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια αυτό το μπαχαρένιο, παλαιωμένο τσίπουρο. Χαρμανιάζεται προσεκτικά, για να αποκτήσει εκφραστικότητα, στρογγυλάδα και πολύπλοκη γεύση. Φινάλε με έντονη αίσθηση καραμέλας γάλακτος. Στο τέλος το περνάς και για ουίσκι. Άψογος συνδυασμός με πούρα, τάρτες σοκολάτας, κέικ μπαχαρικών. Ν. Μ. Greece and Grapes, Παντός Ποτού, Faidon’s Athens

Χρυσή Βίδρα, Γκλίναβος

Καφές και σοκολάτα σε φόντο βανίλιας. Ξελογιαστικά αρώματα σε αυτό το ηπειρώτικο παλαιωμένο τσίπουρο. Φτιαγμένο με μαεστρία και τέχνη, παράγεται από στέμφυλα της ντόπιας ποικιλίας Ντεμπίνα και παλαιώνει για δύο χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αποκτά λαμπερό κεχριμπαρένιο χρώμα και πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο. Ν. Μ. Κάβα Δροσιά, Καζάκος, Κύλιξ, Ανθίδης

Cigar Methexis, Κώστα Λαζαρίδη

Ένα σπάνιο απόσταγμα που ωριμάζει υπομονετικά πρώτα σε καινούργια βαρέλια και μετά σε χρησιμοποιημένα, όπου έχει παλαιώσει ο οίνος Αμέθυστος Sauvignon Blanc. Αποτέλεσμα, ένα αριστοτεχνικό, πληθωρικό και εντυπωσιακά σύνθετο απόσταγμα, που αναδίδει καρύδα, αμύγδαλο, κανέλα, ξύλο, καφέ και καραμέλα. Ν. Μ. Κάβα Δροσιά, Vinifera, Vinoterra, House of Wine

Puro, Θάνου Καραθάνου

Πρωτοπόρος, ιδεολόγος και πεισματάρης, ο Θανάσης Καραθάνος είναι ένας ταλαντούχος αποσταγματοποιός που παράγει ένα πολύ περιορισμένης παραγωγής απόσταγμα. Μελετημένο για 30 ολόκληρα χρόνια, πρόκειται για –επιπέδου κονιάκ– αριστούργημα. Έχει μύτη λουλουδιαστή, με μέλι, εσπεριδοειδή, καπνό και μόκα, και τρανταχτό στόμα, περίπλοκο, μεστό, με μεγάλη διάρκεια. Ν. Μ. Vinoterra, Greece and Grapes, Vinifera, κάβα Δροσιά

Μανιφέστο Limited Edition, Αποστολάκη

Αυτό το Μανιφέστο από το Κρόκιο Μαγνησίας διακηρύσσει πως με την παλαίωση το τσίπουρο σοβαρεύει και σκαρφαλώνει στην premium κατηγορία. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια έως και έξι χρόνια, είναι εκφραστικό, με μελωμένα αρώματα εσπεριδοειδών και σοκολάτας και ολοστρόγγυλο στόμα. Απολαύστε το straight, όπως ένα καλό malt. Ν. Μ. Θανόπουλος, Cellier, House of Wine, ΑΒ Βασιλόπουλος, Cava Halari

Old Spirit, Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Πενταετούς παλαίωσης απόσταγμα στεμφύλων Μοσχάτου Τυρνάβου σε tailor made φιάλη. Στη μύτη διατηρεί την ποικιλιακή φρεσκάδα, με νότες τριαντάφυλλου, που πλαισιώνονται από φουντούκι, κανέλα, βούτυρο και γλυκόριζα. Στόμα απολαυστικό και μπαχαρένιο, με επίγευση μελιού και κακάο. Απολαυστικό με μαύρη σοκολάτα. Ν. Μ. Καζάκος, Cavaisa, Greece and Grapes

Lord Amber, Οικογένεια Βλαδίκα

Ο «κεχριμπαρένιος λόρδος» της οικογένειας Βλαδίκα είναι ένα πρωτοκλασάτο απόσταγμα διπλής απόσταξης, που παλαιώνει σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Αυστηρό, με δυνατούς δρύινους χαρακτήρες και σύνθετο μπουκέτο με ξερά σύκα και βερίκοκα, καραμέλα βουτύρου, μαύρη σοκολάτα και καπνό. Κρεμώδες και γλυκοπικάντικο, σε ταξιδεύει στα Highlands. Ν. Μ. Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, Κύλιξ, Ανθίδης

Μυστικό: Πίνονται στα ανάλογα ποτήρια (του κονιάκ, του ουίσκι, της γκράπας), σκέτα ή με ένα δύο παγάκια. Ταιριάζουν με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, αλλά εξίσου με σοκολάτα και σοκολατένια επιδόρπια, και συνοδεύουν έξοχα αυγοτάραχο, καπνιστά θαλασσινά και ένα καλό πούρο.

Οι κάβες που αναφέρουμε είναι ενδεικτικές. Πολλά από τα αποστάγματα θα τα βρείτε σε πολλές ακόμα ενημερωμένες κάβες και σε καλά παντοπωλεία.

Ευχαριστούμε το ηλεκτρονικό κατάστημα www.greeceandgrapes.com που μας παρείχε τα αποστάγματα για τη φωτογράφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή